Órák stílus szerint: melyik illik a csuklójához?

Milyen óra illik a stílusához?
Facebook
LinkedIn

A kortárs órák messze nem csak az időt mutatják. A csuklóra rögzítve megmutatják a világnak, Ön milyen ember típus. Értékeli a klasszikus kézművességet, az örökséget és az erőfeszítést? Elegáns, és van divatérzéke? Testel-lélekkel szeret sportolni? Katona, pilóta, búvár? Az órapiacon a megfelelő időmérők választéka áll az rendelkezésére. A polcokon manapság rendkívül széles a kínálat. A modellek és márkák sokfélesége mellett úgy tűnik, hogy minden évben megjelenik egy új típusú óra. Ma bemutatjuk a legnépszerűbbeket.

A cikk tartalma

Pilóta karóra

1911-ben, amikor a Cartier elkészítette az első karórát Albert Santos Dumont pilóta számára, a pilóta órák az egekbe emelkedtek, és a mai napig kiemelkednek. A repülőórák vagy pilótaórák valójában az első karórák a világon.

A pilóta órák a mai napig a komplexitás és az időtlenség tökéletes kombinációját jelentik. Az évek során az óragyártók fokozatosan fejlesztették őket  kronográfok hozzáadásával a sebesség, a megtett távolság vagy az üzemanyag-fogyasztás kiszámításához. Általában a pilóta órák rugalmas anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak a nagy nyomásnak és ütésnek. Jellemzőek a nagy, könnyen leolvasható számlapok és a lumineszcenciával ellátott mutatók az idő leolvasására csökkent látási viszonyok mellett. A masszív tokokat  nagy korona uralja, amely lehetővé teszi az óra kesztyűben történő kezelését.

Ez az óra nem formális, és nem alkalmas elegáns öltönyökhöz vagy rendkívül formális alkalmakhoz. Alkalmi és sportruhákhoz  alkalmas.

Katonai és terepórák

A katonai órák taktikai órák, amelyeket kifejezetten a katonaság tagjai és a rendőri erők számára terveztek. Sötét színek és földes árnyalatok jellemzik őket, beleértve a katonai zöldet is. A katonai órák masszívak, strapabíróak és masszív kialakításukkal tűnnek ki. A szokásos funkcionális felszerelések közé tartozik a háttérvilágítás, az iránytű, a kettős és világidő, a nyomásmérő, a magasságmérő és a hőmérő.

Az első világháború idején terepórákat készítettek a lövészárok egységek tisztjei számára, akiknek rajtaütéseket kellett végrehajtaniuk. Olyan órára volt szükségük, amely kibírja a terepen folyó harcot, lehetővé teszi az éjszakai leolvasást, és ugyanakkor jól is néz ki. A terepóráknak sok közös vonása van a katonai órákkal. Manapság sok férfi jobban szereti ezeket az outdooros tevékenységekhez, mert megbízhatóan ellenállnak a nedvességnek, a szennyeződésnek, az ütéseknek és az extrém nyomásnak.

A katonai és terepórák alkalmazkodóak, és alkalmasak a természetbe, a sporthoz és a nem formális viselethez.

A búváróráknak saját egyedi stílusuk van

Búváróra

A búváróra az egyik legelterjedtebb férfi óratípus. Híres elődjét, a Rolex Oyster-t 1930-ban dobták piacra. Tökéletesen zárt tokjával ez volt az egyik első olyan óra a piacon, amely vízálló volt.

Természetesen a búvárórák magas vízállóságukkal tűnnek ki, gyakran akár 100 m-ig. Lenyűgöző kialakításukat jellegzetes háttérvilágítású számlap, lumineszcens mutatók, masszív, strapabíró tok és forgatható előlap jellemzi.

Ez az óra jól passzol hétköznapi és sportruhákhoz, de stílusosan kombinálhatja a kevésbé formális sportos outfitel és üzleti formális ruhákkal is. James Bond stílusban szmokinggal is viselhető.

Versenyóra

A motorsport és az óragyártás világa erős partneri kapcsolatokat ápol évtizedeken át. Az 1930-as években a TAG Heuer a kronográf és a tachiméter beépítésével mércét állított a verseny horológia terén. A márka megerősítette pozícióját, amikor Steve McQueen a TAG Heuer Monaco 1133-at viselte a Le Mans című filmben.

A versenyóra kitűnik nagy kontrasztú számlapjával, amely nagy sebességnél is jól olvasható. Általában bőr vagy ergonomikus, rally stílusú szilikon pántokkal vannak felszerelve. A tok megdöntött, így leolvasható az idő anélkül, hogy le kellene venni a kezet a kormányról.

A versenyórák általában jellegzetesebbek, mint a búvár- vagy pilótaórák. Ezért inkább kötetlen, sportruházathoz alkalmasak.

A divatos órák a legnépszerűbb óra kategóriák közé tartoznak

Divatos karóra

Emlékszik a Swatch karóra fellendülésre az 1980-as és 1990-es években? Ebben az esetben Ön a divatos óra, egy új típusú időmérő születésénél állt, amely jelenleg nagyon népszerű.

A divatos óra trendi és a modern stílust tükrözi. Inkább divatos kiegészítő, mint értékes órás darab, és gyakran nem hagyományos órások, ékszerészek vagy divatházak készítik őket. A tervezés elsőbbséget élvez a funkcionalitással szemben. Ezek az órák általában megfizethetőek, mert nem tervezték hosszú évekre. A következő divatirányzat érkezésével elveszítik relevanciájukat.

A divatos órákat úgy készítik, hogy több darabot is megengedhessen magának. Ennek köszönhetően különböző ruhákkal kombinálhatja őket. Összességében inkább alkalmi és elegáns, ritkán hivatalos ruhákhoz alkalmasak.

Luxus karóra

A luxusórák szegmensének zászlóshajója évtizedek óta a Rolex márka. Svájc tekinthető a luxusórák hazájának, de természetesen más országokban is találhatók világhírű luxusóramárkák.

A luxusórákat a kiváló anyag- és kivitelezési minőség, olykor a kivételes dizájn is jellemzi. Számos büszkélkedhet igényes kézi készítéssel, történelmi tervek alapján. A luxusórák nem készülnek gyorsan vagy olcsón, csodálatos műalkotások, amelyek saját történetüket mesélik.

A luxusórákat különleges alkalmakra tervezték. Sok közülük értékes, kiállításra szánt gyűjtői tárgy. Egy luxusórát egy rendkívül formális öltözékkel is kombinálni lehet.

Okosóra

Az okosórák természetesen nem igényelnek különösebb bemutatást. A modern technológiák fejlődésével megérkeztek az új funkcionális felszereléssel rendelkező órák. Manapság sok viselő számára ezek „kötelező felszerelés”, amely a mobiltelefonjukkal együtt megkönnyíti a napi tevékenységeik és feladataik elvégzését.

Az okosóra nagyszerű társ a sportoláshoz és az edzőterembe, mert beépített pulzusmérővel, lépésszámlálóval vagy elégetett kalóriát jelzővel rendelkezik. Ezen kívül zenét játszik le, értesítéseket, bejövő üzeneteket jelenít meg, telefonhívásokat tesz lehetővé és számos egyéb funkciót is ellát.

Az okosórák sokféle stílusban és kivitelben kaphatók. Modelltől függően jól passzolnak sportos, hétköznapi és elegáns ruhákhoz. Nem alkalmasak formális alkalmakra.

 Sportos óra

Elsősorban sporttevékenységhez tervezték, és a tartós órák nagyon népszerű választását jelentik. A sportórák lehetnek analógok vagy digitálisak, de olyan anyagokból kell készülniük, amelyek nem sérülnek könnyen, és képesek elnyelni az ütéseket.

A sportórákat általában úgy tervezték, hogy az idő könnyen leolvasható legyen tevékenység közben. A számlap ezért nagy és világos vagy kontrasztos. Általában vízállóak, ellenállnak az izzadságnak, az időjárásnak és az úszásnak. Különféle funkciókkal szerelhetők fel, attól függően, hogy milyen sportághoz szánják őket. Figyelemmel kísérik a pulzusszámot, az aktivitást és az alvást, a tempót és a távolságot, és naprakész statisztikákkal segítik az optimális edzés teljesítmény elérését.

A sportos órába az aktív életmódot kedvelőknek érdemes beruházni. Alkalmas sportruházathoz és hétköznapokra is. Azonban soha ne viselje társaságba és munkahelyi megbeszélésekre.

LEGÚJABB CIKKEK