Svájci vs. japán karóra: melyik a jobb?

Svájci vagy japán óra? Melyiket választja?
Facebook
LinkedIn

A történelemre épített svájci minőség vs. csúcs japán technológia. Ez a vita évtizedek óta folyik az órák világában. A történelem során a svájci órákat tartották a legjobbnak. A 20. század közepén azonban egy új ország jelent meg a svájci monopólium versenytársaként. A japán órák az újításokkal és a jobb hozzáférhetőséggel hamar megszólították a felhasználókat. Valóban olyan jelentősek a különbségek a svájci és a japán időmérők között? Hiszen nem képesek már a kortárs órák ötvözni a csúcsminőségű feldolgozást a modern technológiával?

A cikk tartalma

A svájci és japán óragyártás története

A svájci karóra páratlan történelemmel büszkélkedhet, melynek gyökerei több mint öt évszázadra nyúlnak vissza. A 16. század második felében és a 17. század elején Genfbe az üldöztetés elől menekülő francia protestánsok nagy beáramlása volt tapasztalható. Svéjc nekik köszönheti az óragyártás gyors fejlődését területén. Genf még mindig a luxusórák fővárosának számít.

A japán óragyártás a 19. század végére nyúlik vissza, és csak a háborús évek után, a 20. század közepén érte el teljes növekedését. Annak a ténynek köszönhetően, hogy Japán mindig is a modern technológiák csúcsán volt, a japán óragyártók pontos és funkcionális órák gyártására fogadtak. Fejlett automatizálást vezettek be az óra összeszerelési folyamatának megkönnyítésére, valamint a tervezési hibák minimalizálására. Ennek köszönhetően sikerült növelni a termelést, és kedvező áron a legjobb minőséget biztosítani a felhasználóknak.

A svájci Tissot óra a minőség garanciája

Svájci karóra: A precíz kézi munka luxusa

A tisztességes svájci karóra az óragyártás csúcsát jelenti. Kézzel készül. Az órások sok időt töltenek belső alkatrészeik tervezésével, a mérnökök pedig összetett, több száz-ezer alkatrészből álló mechanizmusokat szerelnek össze. A svájci karóra a funkcionalitásra és a páratlan szépségre összpontosít kívül-belül.

Nem akárki teheti fel az órájára a „Swiss Made” címkét. A svájci óráknak meg kell felelniük a következő törvényi feltételeknek:

 • Az óragyártó cég gyártási központja Svájcban található.
 • Az óra végső gyártása Svájcban zajlik.
 • Az utolsó óra ellenőrzési folyamat Svájcban zajlik.
 • A termelési költségek legalább 60%-a svájci eredetű.
 • Az óra svájci szerkezetű.

A legjobb svájci márkák:

A svájci óragyártás zászlóshajói természetesen nem szorulnak különösebb bemutatásra. Főleg világhírű luxusóra cégekről van szó. Említsük meg legalább a legnépszerűbbeket:

 • Rolex
 • Omega
 • TAG Heuer
 • Patek Philippe
 • Zenit
 • IWC
 • Tissot
A japán Casio órák a legjobbak közé tartoznak Japánból

Japán karóra: Modern, kiváló minőségű és megfizethető

A japán óragyártók a csúcstechnológia és az automatizálás használatára összpontosítottak. Így rövidebb idő alatt több órát tudnak gyártani, és nagyon kedvező áron kínálják a felhasználónak. Ez ugyanakkor azt jelenti, hogy a japán órák általában nem tekinthetők exkluzívak. Svájci társaikhoz képest azonban innovatívabbként váltak híressé.

A japán Seiko márka volt az, aki megszólította a világot a kvarctechnológiával. Sikerült kisebb és könnyebb elemeket kifejlesztenie, és röviddel ezután a japán órák iránti kereslet óriásira nőtt. A 20. század folyamán a kvarc szerkezetek népszerűsége még az egész svájci óragyártás hanyatlását is okozta.

A legnépszerűbb japán márkák

A japán óragyártók rendkívül népszerűek a hétköznapi felhasználók körében, akik kedvelik a kiváló minőségű órákat. A legnépszerűbbek a következők:

Svájci vagy japán órát venni?

Az igazán jó minőségű órák iránt érdeklődő fogyasztók jelenleg valóban elsősorban a svájci és japán márkákra koncentrálnak. De melyik választás a helyes? Az ideális választás attól függ, hogy milyen órát szeretne.

Ha minőségi órát keres, kiváló tartóssággal és maximális pontossággal, elfogadható áron, a japán karóra a legjobb választás az Ön számára. Másrészt, ha fontos a dizájn, szeretne egy bizonyos státuszszimbólumot birtokolni, és lenyűgözi az óragyártás művészete, válasszon egy svájci karórát. Mindkét esetben jó minőségű és pontos időmérőre számíthat.

LEGÚJABB CIKKEK