Az óragyártás ikonjai: Minden idők leghíresebb órái

Felfedezzük minden idők leghíresebb óráit
Facebook
LinkedIn

Az elmúlt évtizedekben az óragyártás ugrásszerűen haladt előre, hogy megfeleljen a modern technológiáknak. A divatok jönnek-mennek, és a gyűjtők csak tehetetlenül nézhetik, ahogy az egykor nagyra értékelt modelljeik a feledés homályába merülnek. Kivéve azokat, akiknek sikerült időtálló darabokba fektetni. Az óragyártás világában léteznek igazi ikonok, minden idők leghíresebb órái, amelyek azt ígérik, hogy soha nem mennek ki a divatból. Ma ezek közül mutatunk be néhányat.

A cikk tartalma

Hogyan születnek a világ leghíresebb órái

A fényűző és drágától a megfizethetőbbig – a világ leghíresebb óráit nem korlátozza a presztízs vagy az ár. Az erős történettel rendelkező modellek előkelő helyet foglalnak el a népszerűségi rangsorban. Néhányuk nagy nyomot hagyott az órák fejlődésében. Mások fontos szerepet játszottak magában az emberi történelemben. Néhányuk különleges jellemzőkkel, finom kivitelezéssel vagy úttörő technológiával tűnikk ki. Ezek az egyedi órák annyira időtállóak, hogy a legtöbb gyűjtő szívesen besorolná őket legértékesebb sorozataiba.

Cartier Santos: Az első férfi karóra

Louis Cartier tervezte 1904-ben Alberto Santos – Dumont francia-brazil pilótának. Az áttörő modell előtt a férfiak klasszikus zsebórákat viseltek. Santos azonban nehezen tudta ellenőrizni az időt repülés közben. Cartier megoldotta problémáját, és egyben igazi forradalmat idézett elő az óragyártás világában. A Cartier Santos Dumont modellnek köszönhetően a férfiak is elkezdtek órát viselni a csuklójukon. Magát a Santos-t a nagyobb, kontrasztos, római számokkal díszített számlap és a klasszikus elegáns dizájn jellemzi, amelynek a mai napig nagy népszerűségét köszönheti.

Omega Speedmaster: Az első óra a Holdon

Az Omega számos látványos sportverseny, köztük az olimpiai játékok szponzorálásával büszkélkedhet. Ez ugyanakkor rendkívül pontos órák fejlesztésére is hajlamosít. Eredetileg így jött létre a versenypályákra tervezett Omega Speedmaster óra. 1957-ben vezették be a piacra a Seamaster kollekció részeként. Hatalmas népszerűségének köszönhetően később saját kollekciót kapott, amely az eredeti modell nevét viseli. Mivel a Speedmaster rendkívüli pontossága mellett kiváló védelemmel büszkélkedhetett a mágneses mezők és ütések ellen, az 1960-as években szigorú teszteken esett át és a NASA űrküldetéseihez választotta ki. Így a „Speedy” a Holdon sétált, és részt vett az Apollo 13 küldetésben is. Az ikonikus óra esztétikájában azóta nem történt jelentős változás.

Az Omega Speedmaster óra a Holdat is megjárta

 

Patek Philippe Perpetual Calendar Chronograph: Óra öröknaptárral

Az első órát, amely öröknaptárral és kronográf funkcióval is büszkélkedhet, Patek Phillipe 1941-ben mutatta be. Ez a modell nem csak a dátumot tudta kijelezni anélkül, hogy 200 éven keresztül  igazítani kellett volna, de kis időbeli különbségeket is képes volt mérni.  Mivel a Patek Phillipe arról ismert, hogy korlátozott számban gyártja óráit, az Perpetual Calendar Chronograf igazi ritkaság. Egy időben ez volt a világ legdrágább órája is, amelyet több mint 11 millió dollárért adtak el egy aukción. Később Paul Newman Daytona órája letaszította a trónról.

Rolex Oyster: Az első vízálló óra

A híres svájci márka , a Rolex, nemcsak a luxus és a presztízs szinonimája, de számos újítás szerzője is az óraiparban. 1926-ban bemutatta a világnak az első hermetikusan zárt tokkal ellátott órát. Ez volt a Rolex Oyster, amellyel Mercedes Gleitze egy évvel később áthajózott a La Manche csatornán. A Rolex tovább javította vízállóságát, forgatható keretet adott a búvároknak, és 1954-ben egy újabb ikon jelent meg a piacon: a Rolex Oyster Perpetual Submariner 100 méteres vízállósággal. A filmvásznon a Rolex Submariner modellt később Sean Connery tette híressé James Bondként. Ez az óra még mindig tökéletes búvárórának számít.

Seiko Astron: Az első kvarcóra

A japán Seiko márkát az egyik legnagyobb órainnovátornak tartják. Hírnevének 1969-ben sem maradt adósa, amikor bemutatta a világnak az Astron modellt, a világ első kvarcóráját. Nemcsak vadonatúj szabadalmat hozott a piacra, de a kvarcválság néven ismert hullámot is kiváltotta, amely új irány keresésére kényszerítette a mechanikus órát gyártókat. A Seiko Astron azonban nem csak a kvarcmeghajtás miatt került a világ leghíresebb órái közé. Évtizedekkel később ugyanez a modell lett a világ első napelemes GPS-órája. A GPS-nek köszönhetően egy gombnyomással beállítja az aktuális időt az Ön tartózkodási helyének megfelelően. Mivel napelemes, nincs szüksége töltésre vagy felhúzásra.

Seiko Astron – az első kvarcóra

LEGÚJABB CIKKEK