Karórák a tok formája szerint: Teljes áttekintés

Az órák alapvető áttekintését mutatjuk be a tok formájának megfelelően
Facebook
LinkedIn

Nemcsak az óra belső mechanizmusát védi, hanem hozzájárul a viselési kényelemhez és az általános megjelenéshez is. A tok az óratervezés egyik legalapvetőbb vezéreleme. A tervezők innovációinak és kreativitásának köszönhetően a jelenlegi piacon igazán széles a választék, és a kerek klasszikusok mellett többféle formájú karórát is választhat csuklójára. Egyébként tudja hogy az órák többnyire kerekek? Bemutatjuk az órákat forma szerint, és válaszolunk kérdéseire.

A cikk tartalma

Az órás klasszikus: Kerek óra

Az órák, beleértve a fali-, zseb- és karórákat is, mindig is elsősorban kerekek voltak. Az óragyártás története során számos kreatív próbálkozás ellenére, amikor az órákat forma szerint osztályozzuk, a kerek tokot továbbra is klasszikusnak tekintjük. Ennek több oka is van:

  • Az óra belső mechanizmusa egymásba kapcsolódó fogaskerekekből áll, amelyeket természetesen a leghatékonyabban egy kerek házban – egy tokban – tárolnak.
  • A körben elhelyezett indexekkel ellátott számlap nagyon könnyen olvasható.
  • A kerek tok a vízálló órák fejlesztésében is bevált, mert könnyen becsavarható volt.
  • Szimbolikus szinten a kör az idő múlásának leggyakrabban használt szimbóluma.

 

A kerek óra formáját tekintve klasszikus, vagy akár minimalista. A legsokoldalúbb választás azok számára is, akik nem akarnak mindenáron kitűnni a tömegből. Kerek órákat a klasszikustól a sport-, búvár- vagy pilóta óráig minden szegmensben és minden árkategóriában találhat. Divatmárkák és a luxus óragyártás zászlóshajói is egyaránt kínálják őket.

Négyzet alakú óra - Casio A500WA-1D

Órák forma szerint

Már a háborús évek huzatot csináltak a hagyományos tok tervezési elképzelésekben. A következő évtizedek kreativitással teltek, és az új formájú és méretű karórák váltak megszokottá. Az egyéni dizájnnal rendelkező formázott órák fellendüléséért nagyrészt  Cartier volt felelős.

Téglalap alakú óra

A téglalap alakú órák története 1917-ig nyúlik vissza, amikor az ikonikus Cartier Tank megjelent a piacon. Az első világháborúban használt Renault tankok ihlették. Számos órarajongó még mindig „tankként” emlegeti a téglalap alakú órákat.

A téglalap alakú órák manapság retró hangulatúak. Népszerűségük csúcsát a 20. század első felében érték el, amikor Cartier példájára számos vezető márka kezdte el gyártani őket. Inkább a klasszikus és elegáns szegmensben jelennek meg, hiszen maguk a vékony téglalap alakú tokok is nagyon elegánsak.

Négyzet alakú óra

Még az első férfi karóra sem volt kerek. Ez a Cartier Santos pilóta óra volt, és szögletes tokja volt. 1904-ben látott napvilágot, és a négyszögletes tok népszerűsége a teljes XX. században is kitartott.

A négyzet alakú tokok kezdetben elsősorban az elegáns és klasszikus órákhoz tartoztak. Az 1970-es években azonban megjelent a piacon az ikonikus Tag Heuer Monaco, és a szögletes órák a sport világában is megragadtak. Jelenleg olyan eredetiséget képviselnek, amely bár felkelti a figyelmet, mindenhez passzol.

Tonneau óra (hordóóra)

Se nem téglalap, sem nem kör, hanem ezek kombinációja. A Tonneau franciául „hordót” jelent, és ennek az óratoknak is ez az alakja. Elképzelheti téglalapként, ívelt, hosszabb oldalakkal és lekerekített sarkokkal. A tonneau órák tipikus képviselője és egyik első gyártója a Vacheron Constatin svájci luxusóragyártó. Malte kollekciója 1912 óta van a piacon.

A tonneau forma merész, avantgárd, és elsősorban a luxusórákhoz kapcsolódik. Főleg az elegáns és társasági órákhoz tartozik, amelyeknek egy leheletnyi art decco beütést ad. Az 1960-as és 1970-es évek fordulóján azonban sport- és búvárórákat is gyártottak ebben a kivitelben.

Aszimmetrikus óra

Szinte a kerek óra ikertestvére, de tokja vastagabb és szélesebb a korona oldalán. Az aszimmetrikus órát úgy tervezték, hogy extra védelmet nyújtson a koronának és a többi oldalsó gombnak. Minden idők ikonja aszimmetrikus tokkal a híres Omega Speedmaster.

A három oldalsó gombbal ellátott kronográfok különös előnyt húznak az aszimmetrikus tokból. Az aszimmetrikus és a kerek órák megkülönböztetése valamivel nehezebb, és egy laikus általában első pillantásra nem tudja megkülönböztetni. Az aszimmetrikus modellek inkább a sportórák szegmensében találhatók, amelyek jobban illeszkednek a masszív dizájnhoz. Vannak azonban klasszikus, aszimmetrikus tokkal rendelkező órák is.

Párna óra

Kerek órára hasonlítanak, de lekerekítettek az élek, mintha egy kerek és egy négyzet alakú tok ötvözete lenne. Viselési kényelem és olvashatóság tekintetében a kerek modellekhez hasonlíthatóak, ezért is népszerűek és az alap tok típusokhoz soroljuk.

Eredetileg a párnatokokat kizárólag a búvár- és sportórákhoz társították. Az elmúlt években azonban a luxus szegmensben is megjelentek elegáns kivitelben. Példaként használhatjuk a Vacheron Constantin műhely óráját, amely a Historiques American 1921 újbóli kiadását adta ki egy bájos párnatokban.

Avantgard óra

Bár a tonneau utat nyitott neki, ez az óra még tovább megy. Az avantgárd toknak egyetlen közös vonása van az összes többivel: összetartja az órát. Minden más kreatív, rendkívüli, más.

Az avantgárd órák egy különálló kategóriát képviselnek mindannak, ami nem fér bele a fenti típusokba. Ikonikus képviselője a Hamilton Ventura óra. Manapság az avantgarde tokok leggyakrabban olyan független márkák kínálatában jelennek meg, mint az Urwerk vagy az MB&F. Ha megpróbáljuk forma szerint rendezni az órákat, akkor ezekről azt lehet mondani, hogy nincs formájuk. Űr- vagy futurisztikusnak is nevezik őket.

LEGÚJABB CIKKEK