A leggyakrabban használt óratok anyag szerint: Az acél dominál

Utána néztünk a leggyakrabban használt óratokoknak
Facebook
LinkedIn

Az óra vásárlásakor számos részletet figyelembe kell venni. A tervezés, a stílus, a bonyodalmak és a szerkezet típusa általában az első tényezők, amelyek a kiválasztás során megfontolandók. Nem szabad azonban elhanyagolni az anyagot sem, amelyből az óra készült. Különösen a tok anyaga kulcsfontosságú a tartósság, az általános megjelenés, a súly és az óra viselési kényelme szempontjából. Az óratokot ezért a leggyakrabban használt anyagok szemszögéből vettük közelebbről szemügyre.

A cikk tartalma

Acél óratok

A rozsdamentes acél, különösen a 316L sebészeti acél a legszélesebb körben használt anyag a tokok és órakarkötők gyártásához. Ez egy krómmal, nikkellel és molibdénnel dúsított vas-szén ötvözet. A rettegett nikkel erősen kötődik az acélhoz, és nem éri el a bőrrel érintkező felületet. A sebészeti acél ezért hipoallergénnek számít, és nagyon kíméletes az emberi bőrhöz. Ezen kívül ezt az anyagot nagy korrózióállóság és keménység jellemzi, ami az acéltokos órát alkalmassá teszi a mindennapi viseletre. Az acél előnye a feltűnő, modern megjelenés, a kedvező ár és a jó polírozhatóság is. Kisebb hátránya a karcolásokra való hajlam.

Az acél tok klasszikus az órák között

Acél óratok PVD-vel

Az acéltokot jelenleg arany, rose gold, fekete vagy réz színben találhatja meg a piacon. A színhatás eléréséhez egy PVD néven ismert módszert alkalmaznak. Ez tulajdonképpen az acéltok felületkezelése, amelyben a szükséges anyag (pl. arany) mikro részecskéit vákuumban szétválasztják és nagy nyomással az acélra viszik. A felületi anyag tehát nem bevonatként vagy fóliaként kerül az alapra, hanem az egyes mikrorészecskék szó szerint összeolvadnak az acéllal. Ez garantálja, hogy az óratok semmi esetre sem hámlik le. A PVD növeli az óra keménységét és tartósságát is. Az esetleges vékony karcolások azonban ebben az esetben hangsúlyosabbak és láthatóbbak lehetnek.

Titán óratok

A titán egy nagyon kemény és tartós anyag, amely megbízhatóan védi az óra szerkezetét. Az óragyártás mellett a mechanikában, az orvostudományban, sőt a nukleáris hulladék tárolásában is használják. Ráadásul nagyon könnyű (40%-kal könnyebb, mint az acél), ami növeli az óra viselésének kényelmét. Nagyon ellenáll a tengervíznek is, így rendkívül népszerű választás búvárórákhoz. A titán tok szintén hipoallergén, erős és tartós.

Kerámia óratok

A kerámia még mindig újonc az óraiparban. A tokok készítéséhez hasonló típusú kerámiát használnak, mint az orvostudományban vagy a NASA-nál. Mivel ez az anyag nem tartalmaz fémeket, 100%-ban hipoallergén és kíméletes a bőrhöz. A kerámiát kiváló karcállóság is jellemzi. A kerámia tok nagyon könnyű, kényelmes és sokoldalú viselet. A piacon többféle színben és felületkezeléssel találhatunk kerámia órákat.

Kaucsuk óratok

A kaucsuk egyfajta hőre lágyuló polimer. A tokok gyártásához kemény, merev és deformációálló kaucsukot használnak. Ez az oka annak, hogy ez a típusú tok gyakran található sportórákon és a kültéri tevékenységekhez alkalmas tartós modelleken. A kaucsuk mint anyag nagyon kedvező árú, könnyű és jól formálható. A kaucsuk tok ezért kellemes viselet, és általában esztétikailag is hatásos. Bár a fémet általában hosszabb élettartam jellemzi, a kaucsuk jobban ellenáll az ütések és ütközések során bekövetkező deformációknak. Formális és társasági alkalmakra azonban nem alkalmas, sportolásra, szabadidő töltésre alkalmasabb választás.

Fém óratok

A piacon olyan órákat is találni, amelyek tokanyaga csak „fém” vagy „nem nemesfém”-ként van meghatározva. A fém konkrét összetételét nem említik. Leggyakrabban az ilyen adatok a divatos óráknál és az olcsóbb modelleknél jelennek meg. Leginkább más fémekkel dúsított réz és cink ötvözetéről van szó. A fém tok legnagyobb előnye az alacsony ár. Ez az anyag nagy szín- és dizájn változtatást is lehetővé tesz, így a fém órák általában ízlésesek és stílusosak. Gyakran esztétikus női órákról van szó. Másrészt ezek az ötvözetek kevésbé ellenállnak a sérüléseknek és a karcolásnak, és a korróziónak vagy deformációnak is. A fém óratok ezért inkább divatkiegészítő, mint gyűjtési darab.

LEGÚJABB CIKKEK