Az óraüveg: A legfontosabb tudnivalók

Az óraüveget többféle típusra osztjuk
Facebook
LinkedIn

Az üveg az óra pótolhatatlan és elválaszthatatlan részét képezi. Azt is gyakran elárulja, hogy az óra megfelelő minőségű-e és strapabíró. De tudta, hogy az óraüveg különböző anyagokból készülhet?

A cikk tartalma

Az óraüveg típusai

Az óraüveg elsősorban a számlap védelmére szolgál. Ezen kívül kifinomultságot és szépséget kölcsönözhet egy órának. Jelenleg többféle üveg típust különböztetünk meg. A következő sorokban az óraiparban leginkább használt 3-ra összpontosítunk.

Akril vagy műanyag óraüveg

Az akrilüveg az egyik legolcsóbb. Ez alapvetően egy műanyag üveg, amely könnyű, rugalmas és viszonylag erős. Azonban nem elég karcálló. Másrészt az akril üvegen lévő karcok szakember keze alatt eltávolíthatók és javíthatók. Hátránya azonban a tisztaság hiánya.

Előnyök

+ alacsony ár
+ könnyűség, rugalmasság, szilárdság
+ karcok eltávolíthatók és javíthatók

Hátrányok

– hajlamos a karcolásra
– nem elégséges tisztaság

Tippünk: Például az A168WG-9EF termékjelzésű Casio Youth Ladies női karóra van akrilüveggel felszerelve.

Casio A168WG-9EF akrilüveggel

Ásványi óraüveg

Az ásványi üveget a leggyakrabban használt típusnak tartják. Főleg divatos hétköznapi viseletre tervezett órákhoz használják, ill. számos „alacsony költségű” modellben. Ennek az üvegnek az előnye a szilárdsága és a jobb karcállósága. Ráadásul megfizethető is. Hátránya viszont, hogy sérülés, karc esetén nem javítható. Ami az ár-minőség arányt illeti, az ásványi üveggel ellátott órák jelentik az arany középutat. Ezért ezek megvásárlásával biztosan nem nyúl mellé.

Előnyök

+ megfizethetőség
+ szilárdság
+ jobb karcállóság

Hátrányok

– A karcolásokat nem lehet eltávolítani vagy javítani

Népszerű Casio G-Shock GA-110GB-1AER óra ásványi üveggel

Zafír óraüveg

Az óraiparban a zafírkristály a legkeresettebb az összes üveg típus közül. A zafírkristállyal felszerelt óráknál nagy strapabíróságra számíthat. Önmagában rendkívül kemény és karcálló. Sajnos, bár nagyon strapabíró, mégis törékeny. Így könnyen eltörhet vagy elrepedhet – például erős ütésnél.

A zafír üveget az átlátszóság és a tisztaság is jellemzi, aminek köszönhetően az alatta lévő számlap tisztábbnak és fényesebbnek tűnik. Mivel gyártása viszonylag költséges, főként drágább, kifinomultabb, fényűzőbb és általában strapabíróbb órák részeként használják. Véletlen karcolás esetén viszont nem polírozható.

Előnyök

+ nagy keménység
+ magas karcállóság
+ átláthatóság és tisztaság

Hátrányok

– magasabb ár
– törékenység
– a karcok nem polírozhatók

Tippünk: A zafírkristály megtalálható például a Frederique Constant Casio GWG-1000-1A3ER női karórán.

Nagyon strapabíró Casio GWG-1000-1A3ER óra zafír kristállyal
Forrás: https://www.casio.com/

Egyéb óraüveg típusok

A fent említett 3 féle üvegen kívül létezik még a Gorilla Glass, amit például az Apple okosórában használnak. Találkozhat edzett üveggel Hardlex (Seiko órák), Sapphlex vagy Sapphire Coated Crystal üvegekkel is.

Hogyan tudjuk megkülönböztetni az óraüveget?

Ha már ismeri az üveg típusait, könnyebben tud karórát választani. Felismerni az akril ill. műanyag üveget viszonylag egyszerű. Nem kell mást tennie, mint az órát az arcához tenni. Az akril általában nagyon meleg anyag. És ellenkezőleg, az ásvány és a zafír hideg.

Kisebb problémák adódhatnak ásvány- és zafírkristály felismerésekor. Első pillantásra ezek az üvegek lényegében egyformák. A hangról azonban felismerheti őket. Ha megkopogtatja az ásványi üveget, magas tónusú hangot fog hallani. Ellentétben a zafír kristállyal, amely hangválasz nélkül marad.

Az óraüveg nem csak a karaktert határozza meg

Az óraüveg döntő szerepet játszhat az új divat kiegészítőjének megvásárlásában. Amikor a karóráról van szó, nemcsak a karakterét határozza meg, de az általános értékét is. Ezért óra vásárlásakor mindig ügyeljünk arra, hogy milyen típusú üveggel van felszerelve.

Hogy mi a különbség az órán lévő egyes üvegek között,  következő videó is elmagyarázza:

LEGÚJABB CIKKEK