A legjobb sportóra aktív és kezdő sportolóknak

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a legjobb sportóra?
Facebook
LinkedIn

Szeret sportolni és megbízható sport asszisztenst keres? Ez lehet például egy óra is. Ha valóban a legjobb minőségű sportórára vágyik, több fontos paramétert is figyelembe kell vennie a kiválasztásánál.

A cikk tartalma

A sportórák kategóriái

Jelenleg különféle futó- és fitnesz-, búvár-, kerékpáros-, hegymászó-, golf- ill. haditengerészeti órákkal találkozhatunk. Különféle outdoor, okos és multifunkcionális sportórát is talál a piacon. Annak ellenére, hogy ezek különböző típusok, amelyek főként funkciójukban és kialakításukban különböznek egymástól, van egy közös vonásuk. Megkönnyítik a sportolók számára az edzések és a célok elérését.

Sportóra kontra okosóra

Sokan összetévesztik a sport- és az okosórákat. A sportórának működőképesnek, pornak, víznek, ütésnek, karcolásnak és fizikai érintkezésnek ellenállónak kell lennie. Ezenkívül könnyen olvashatónak kell lennie, és sok esetben helyettesíten kell az edzőt a sport tevékenységeknél. Általában sok funkciója van, ami még élvezetesebbé teszi a sportolást. Vannak azonban olyan sportos okosórák is, amelyek nagyszerű funkciókat és képességeket kínálnak.

Funkciók, amelyekkel a legjobb sportórának rendelkeznie kell

A sportóra nem csak az aktív sportolóknak való. A kezdő sportolók vagy a sima felhasználók körében is népszerű. Attól függően, hogy mire szeretné használni az órát, ezekre a funkciókra kell összpontosítania.

A lépésszámláló funkció a sportóra fontos része

1. Lépésszámláló funkció

Ennek a funkciónak köszönhetően rögzítheti a sporttevékenységen belüli lépések számát, vagy a nap folyamán megtett távolságot.

2. Pulzusmérés funkció

Ezt a funkciót minden sportoló használni fogja. A pulzusszám figyelésének köszönhetően tudja például, mikor kell gyorsítani vagy lassítani.

3. Légnyomás mérési funkció

A legjobb sportórában legyen beépített légnyomásmérő funkció (barométer). Mivel a gyors időjárási változásokra figyelmeztet, főként turisták vagy hegymászók használják.

4. Magasságmérési funkció

Ismét egy nagyszerű funkció, amelyet a turisták és a hegymászók különösen szívesen fogadnak. A magasságmérőnek köszönhetően mindig naprakész információkkal rendelkeznek a magasságról, a relatív vagy maximális magasságról, valamint a kumulatív emelkedésről vagy süllyedésről. Mindezek az információk felhasználhatók annak eldöntésére is, hogy folytassuk-e a mászást.

5. GPS funkció

Az outdoor sportóra ugyanúgy fontos funkciója a GPS. Ennek köszönhetően mindig tudni fogja, hol van. Ezen kívül különféle útvonalakhoz is hozzáférhet, amelyek sporttevékenységei során használhatók.

6. Hőmérséklet mérési funkció

A sportórának hőmérséklet mérő funkcióval is rendelkeznie kell. Ennek köszönhetően megtudhatja az aktuális levegő hőmérsékletet vagy az időjárás-előrejelzést.

A legjobb sportóra intervall edzés funkcióval rendelkezik

7. Intervallum edzés funkció és sport beállítások

Egyes sportórák segítségével intervallum edzést is rögzíthetünk, melyre jellemzők a pihenéssel váltakozó gyors edzési szakaszok. Az összetett sportórának egy adott sportág beállítása funkcióval is rendelkeznie kell, például futás, séta, kerékpározás, úszás és hasonlók.

8. Alvásfigyelés

A sport mellett az alvás is fontos. Az alvásfigyelő funkció segítségével megtudhatja, mennyi ideig, és milyen szinten aludt.

A sportóra jellemzői

A sportórát funkciói mellett tulajdonságai is jellemzik. A következőknek köszönhetően tudni fogja, hogy a legjobb sportóráról van szó.

  • Tartósság – többnyire strapabíró órák kemény tokkal és számos sport funkcióval – például a Casio G-Shock.
  • Vízállóság – legalább 100 m vízállóságú sportóra vásárlását javasoljuk.
  • Szíj – gumiból vagy kaucsukból kell hogy készüljön. Míg a bőr alatt a kéz túlságosan izzad, a rozsdamentes acél nem olyan kényelmes.

A legismertebb sportóra márkák

 Lehetetlen megmondani, melyik márka gyártja a legjobb sportórát. A Casio, a Festina, a Garmin, a Seiko, a Citizen és a Suunto azonban minden bizonnyal a legismertebbek és a legjobb minőségűek közé tartoznak. A legjobb sportóra kiválasztásakor elsősorban a funkcióira és jellemzőire koncentráljon.

LEGÚJABB CIKKEK