Az óra lünettája nem csak dizájn elemként szolgál

A lünetta az óra fontos része.
Facebook
LinkedIn

Az óra keletkezése óta számos változáson ment keresztül. A dizájn mellett a gyártók rájöttek, hogy az óra bárhol használható – nem csak ünnepi alkalmakkor. Ezért hozták létre a lünettát. A dizájn funkción kívül az óra lünettája számos más praktikus felhasználási lehetőséget is kínál. Ez azonban nem létszükséglet, amely nélkül az óra nem működne.

A cikk tartalma

Az óra lünettája

A lünetta kifejezést különféle iparágakban használják. Az óragyártásban azonban a lünetta az óra része, pontosabban a kerületi gyűrű (leggyakrabban acélból készül), amely a tok és az üveg között helyezkedik el. A kialakítást tekintve az lünetta lehet rögzített vagy forgatható – egyirányú vagy kétirányú.

Az óra lünetta és a skála funkciói

Attól függően, hogy a lünetta rögzített (fix) vagy forgatható, a funkciói is változhatnak. A rögzített lünetta elsősorban a dizájn kérdése. És ellenkezőleg, a forgó lünetta skálákat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az óra számára további adatok meghatározását. A lünettának köszönhetően az egyes funkciók nem csak a skála típusától függően változhatnak, de attól is, hogy a lünetta milyen órán található.

A lünetta skálája

A lünetta skálája egy numerikus megjelölés, amely vagy az óraüveg alatt, azaz a számlap része, vagy közvetlenül a lünettán található. A legelterjedtebb lünetta 60 részes, amely a percek számának figyelésére szolgál. Egyéb lünetta skálák a következők:

  • 12 részes egy második időzóna követésére,
  • 24 részes a GMT követésére,
  • tachimetrikus, amely lehetővé teszi a sebesség ellenőrzését,
  • telemetriás távolságszámításhoz,
  • pulzus monitor a pulzusszám meghatározására,
  • logaritmikus vonalzó a bonyolultabb konverziókhoz és számításokhoz.

Ezeknek a skáláknak köszönhetően a lünettát általában hatékony és funkcionális komplikációnak tekintik, amellyel különféle értékeket lehet kiszámítani, az autó átlagos sebességétől a búvár merülésének helyes időzítéséig.

Az óra lünetta felosztása

A lünetta skálája segít az óra kategorizálásában. Attól függően, hogy melyik órán található a lünetta, a következő típusokról beszélhetünk.

Búvárlünetta

A búvárlünetta általában a búváróra része. 60 részre van osztva, 0-tól 60-ig, általában 10-es vagy 5-ös csoportokban. Ez a lünetta tartalmazhat lumineszcens elemet is.

Tudta, hogy a búvárórát biztonsági okokból 60 részből álló, az óramutató járásával ellentétes irányban forgó lünettával kell felszerelni?

A búváróra lünettája

Tachimetrikus lünetta

A tachimetrikus lünetta olyan skálát tartalmaz, amely általában az analóg kronográfokon található. Leginkább sebességmérésre, vagy például üzemanyag-fogyasztás kiszámítására használják.

Tippünk:  Például a The Originals kiadásból származó Festina órák  tachimetrikus lünettával vannak felszerelve.

Tachimetrikus lünetta a Festina The Originals órán

GMT lünetta

A GMT lünetta a „Greenwich Mean Time“ elnevezésből származik. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van két vagy több időzóna egyidejű figyelésére. Általában a GMT lünetták 12 vagy 24 részre vannak osztva. A GMT lünettával ellátott órát leggyakrabban olyan emberek használják, akik állandó mozgásban vannak, azaz pilóták, tengerészek vagy utazók. A GMT lünettával ellátott órákat általában nagy tartósság, jó olvashatóság és fokozott vízállóság jellemzi.

Érdekesség: a GMT a polgári idő nemzetközileg elismert szabványa volt 1884 és 1972 között.

luneta-tudor
Forrás:https://monochrome-watches.com/

Telemetrikus óra lünetta

Ezt a lünettát elsősorban távolságmérésre használják. Régebben a hadsereg katonái használták leggyakrabban, de ma már könnyen meg lehet vele mérni a közelgő vihar távolságát. A mérés vele viszonylag egyszerű.

Pulzometrikus lünetta

A pulzometrikus lünettát nem csak ápolóknak és orvosoknak kell használni pulzusszám mérésére. Használhatja Ön is.

Az óra lünetta további funkciói

A lünetta a fent említett funkciókon kívül iránytűként vagy stopperként is szolgálhat. Ezen kívül, ha logaritmikus vonalzót is tartalmaz, az segíthet a bonyolultabb számításokban.

Az óra lünettája egy gyönyörű dizájnelem, amelyet nem csak a sportolók és az aktív emberek, de a hölgyek is értékelni fognak divatkiegészítő gyűjteményük keretében. Ugyanis számos női modellben különféle drágakövekkel borítják.

LEGÚJABB CIKKEK