Tudja, hogyan működik az óra naptár?

Elmagyarázzuk, hogyan működik az óra naptár
Facebook
LinkedIn

Az időbeli tájékozódás nem csak másodperceket, perceket és órákat foglal magában, hanem nagyobb időegységeket is, nevezetesen a hét napját, a dátumot és a hónapot. Éppen ezért az óragyártók évtizedek óta foglalkoznak a legelterjedtebb és páratlanul hasznos óra komplikációval, ami az óra naptár. Az egyszerű dátumablaktól kezdve a kifinomult öröknaptárig a naptár funkciók összetett fejlődésen mentek keresztül, és még mindig finomítás alatt állnak. Ma részletesebben mutatjuk be működésük mechanizmusát.

A cikk tartalma

A Gergely-naptár buktatói

Az év napjainak és hónapjainak megjelenítése nem olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Fontos figyelembe venni, hogy nem minden hónap egyforma hosszú, és nem minden évben van 365 nap. A naptári év és a szoláris év közötti 6 órás különbség miatt minden negyedik naptári év 366 napos. Tovább rontja a helyzetet, hogy 400 évenként három szökőévet nem számítunk bele az időmérésünkbe. A legközelebb a 2100-as év van a láthatáron, amikor februárban a szokásos 28 nap lesz, bár ennek egy nappal hosszabbnak kell lennie. Az egyes naptár funkciók mindezeket a buktatókat csak bizonyos mértékig képesek kezelni.

Alapvető naptár funkciók

Most nézzük meg közelebbről a különböző analóg megoldásokat a naptár karórán való megjelenítésére. A mechanikus órások valódi mesterségét tükrözik, amihez a kijelzőt nem lehet összehasonlítani.

A dátum megjelenítése

A naptár legalapvetőbb funkciója a dátum megjelenítése az óralapon. Használják a mindennapi viseletre szánt közönséges órák, de például utazóórák vagy sportórák is. Leggyakrabban dátumablak (egy lyuk a számlapon) formáját ölti, amely alatt 24 órás időközönként forog egy 1-től 31-ig tartó lemez. Vannak nagy dátummal ellátott órák is, ahol a számok 1-től 3-ig és a bal oldali külön-külön forgatják a 0-tól 9-ig tartó lemezt. Alternatív megoldásként a dátumot egy mutató segítségével jelenítheti meg a segédszámlapon.

Az ilyen dátumkijelzés nem tudja figyelembe venni az egyes hónapok eltérő hosszát. A dátummal rendelkező órák ezért minden hónap végén, amely rövidebb 31 napnál, kézi beállítást igényelnek.

Teljes naptár

A teljes naptár a dátum megjelenítéséhez hasonló mechanizmussal működik. A különbség az, hogy a teljes naptárral rendelkező óra több információt mutat. A számlapon a dátum mellett a hét napja és az év hónapja is megtalálható. Népszerű kiegészítő funkció a holdfázis kijelző.

A teljes naptár továbbra sem veszi figyelembe az egyes hónapok eltérő hosszát. A naptárral rendelkező óra még ebben az esetben is figyelmet igényel minden 31 napnál rövidebb hónap végén. A beállítás többnyire a tok oldalán található koronával lehetséges.

Éves naptár

Annak érdekében, hogy elkerüljék az óra kéthavonta történő manuális beállítását, az óragyártók ötletes megoldást találtak ki. Ez az úgynevezett éves naptár. Az ezzel a komplikációval rendelkező óra gyakorlatilag ugyanazokat az információkat jeleníti meg, mint a teljes naptárban. A különbség annyi, hogy az éves naptárban már 30 és 31 napos hónapok szerepelnek. Kivétel a február, amelynek végén ismét manuálisan kell beállítani az órát.

A kifinomultabb éves naptárak 1461 napra vannak beállítva. Ezért csak 4 évente egyszer igényelnek odafigyelést, amikor kézi nullázásra vagy koronával történő beállításra van szükség.

Öröknaptár

Az úgynevezett öröknaptárt az óragyártás legmagasabb művészetének tartják. Ez az óra komplikáció helyesen jeleníti meg az év dátumát, napját és hónapját. Az éves naptártól eltérően figyelembe veszi a hónapok eltérő napszámait is, beleértve a februárt, és figyelembe veszi a szökőéveket is.

Az öröknaptár csak azt a naptári anomáliát nem tudja figyelembe venni, amely szerint négyből három évszázad nem lesz szökőév. Míg a 2000-es év szökőév volt, eddig a 2100-as, 2200-as és 2300-as években csak 365 nap lesz. A legtöbben azonban már nem látjuk, hogy egy öröknaptáras óra hogyan (nem) fog megbirkózni vele.

LEGÚJABB CIKKEK