Mi az a tourbillon: Király az óraszerkezetek között

Elmagyarázzuk, mit is jelent a tourbillon
Facebook
LinkedIn

Az óra mechanizmus csúcsa és az órás mesterség csúcsának megtestesítője. A luxusórák kis százalékának igen ritka mechanikai alkatrészét, a tourbillont ilyen jelzőkkel tisztelik meg. Manapság a funkcionalitásáról viták folynak, de ez a presztízsét, népszerűségét és vizuális vonzerejét semmiképpen sem csökkenti. A tourbillon szerkezetű karórák jelenleg a legkeresettebbek a rajongók és a gyűjtők körében. Tehát mutassuk meg közelebbről ezt a ritka összetett szerkezetet.

A cikk tartalma

Mire szolgál a tourbillon

A tourbillon egy nagyon értékes óra komplikáció, amellyel a luxusmárkák néhány mechanikus szerkezetei vannak felszerelve. A tourbillon célja semlegesíteni a Föld gravitációjának hatását az óra pontosságára.

Miért volt szükség a tourbillonra

A mechanikus szerkezet szíve az úgynevezett egyensúlykerék, amely mozgása során állandó gravitációs erőnek van kitéve. Ennek az erőnek a hatása azonban az óra helyzetétől függően változik.

Képzelje el, hogy egy kötél végére erősített súlyt tart. Ön elkezd pörögni, a súly fokozatosan felemelkedik a talajtól, amíg függőlegesen körbe nem kering az Ön teste körül. Körbe mozog, ugyanabban a helyzetben marad, és minden erő kiegyensúlyozott.

Most viszont képzelje el, hogy a súly egy vízszintes tengely körül forog, mint egy repülőgép propeller. Lemegy, majd újra fel kell jönnie. A lefelé irányuló mozgást elősegíti a gravitáció, de a felfelé irányuló mozgás több energiát igényel. Lefelé a súly mozgása felgyorsul, felfelé pedig lelassul.

Ugyanezek az elvek vonatkoznak a mechanikus óra egyensúlykerekére is. A tourbillonnak kellett biztosítania, hogy az óra precízen működjön, függetlenül a talajhoz való helyzete szerint.

A tourbillon történetéből

1795-ben Abraham Louis Breguet órásmester feltette magának a kérdést: „Mi lenne, ha az egyensúlykerék egyszerre lenne minden helyzetben?” Ez átlagosítaná az összes gravitációs változást, és kiküszöbölné a gravitáció hatását az óraszerkezet mozgására. Breguetnek ez végül sikerült és Ő a tourbillon-mechanizmus feltalálója. Épp ezért nem meglepő, hogy a luxus svájci Breguet karórák még ma is előszeretettel büszkélkedhetnek olyan ritka óra-komplikációval, mint a tourbillon.

Hogyan működik a tourbillon-szerkezet

A Tourbillon egy mechanikus tartozék, amely az egyensúlykereket és a lendkereket egy mozgatható fém szerkezetbe, egyfajta ketrecbe zárja. Ennek a ketrecnek a szabályos elforgatása szabályozza a gravitációs mező hatását az óra pontosságára. A tourbillon ketrec a másodperces kerékhez csatlakozik, amely biztosította annak szabályos, 60 másodperces időközönkénti forgását.

A tourbillon funkcionalitása vitatott. Bár a legtöbb óragyártó egyetért abban, hogy a tourbillon kiegyensúlyozza a gravitáció hatását, nem tartják teljesen hatékony eszköznek az óra pontosságának biztosítására. Arról van szó, hogy a zsebórák idején fejlesztették ki a tourbillont, melyek ugyanabban a helyzetben lógtak a mellényzsebből. A karórák általában változtatják a helyzetüket, és legtöbbször számlappal felfelé vannak, ahol a gravitációs egyensúly-ingadozás a legkisebb. A tourbillon így bizonyos mértékig elveszíti funkcionális jelentőségét.

A tourbillon típusai

Mint minden óragyártási alkatrész és komplikáció, a tourbillon is bizonyos fejlődésen ment keresztül a történelem során, és az eredeti mechanizmus különféle változatai láttak napvilágot a piacon. Megmutatjuk röviden legalább a legérdekesebbeket közülük.

Többtengelyű tourbillon

Ezeknek a tourbillonoknak a ketrece több tengelyen forog. A jelenlegi piacon két- és háromtengelyes tourbillonok találhatók.

Repülő tourbillon

A repülő tourbillon a legszebb esztétikai élményt nyújtja. Míg a klasszikus tourbillon többnyire híddal fedett, addig a repülő tourbillon ketrece rögzítve van a szerkezet alján egy pontban reteszeléssel. A különbség tehát a tourbillon ketrec rögzítésében vagyis felépítésében rejlik.

Dupla vagy négyszeres tourbillon

Egyes csúcskategóriás órák egynél több tourbillon szerkezettel is büszkélkedhetnek. Amolyan új trend, hogy egy óraszerkezethez egyszerre több tourbillont adnak.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.