A legfontosabb óra alkatrészek: Alkatrészek, melyeket illendő ismerni

Ismeri az óra legfontosabb alkatrészeit?
Facebook
LinkedIn

A karórák az egyik leggyorsabban fejlődő és legösszetettebb kiegészítők. Ugyanakkor olyan kategóriát képviselnek, amelyben az átlagfelhasználó viszonylag nehezen tud eligazodni. Az óra egyes részeit nem szabad csak kézművesekre és órásokra bízni. Ezek fontos paraméterek az óra kiválasztásához, de a használatához és karbantartási követelményeihez is. Ezért ismerjük meg egy kicsit közelebbről legalább az óra kulcsfontosságú részeit.

A cikk tartalma

Az óra belső részei: Óraszerkezet

Amikor az óra legfontosabb alkatrészeiről beszélünk, semmi esetre sem feledkezhetünk meg a szerkezetről vagy a hajtásról. A számlap alatti tokban van elrejtve, tartalmazza az óra összes belső alkatrészét és biztosítja a működését. A meghajtástól függ az óra pontossága, tartóssága, de bizonyos karbantartási igények is, pl. a felhúzás szükségessége, elemcsere stb. A legfontosabb a meghajtás típusának azonosítása, de a gyártó is fontos szempont lehet. A svájci szerkezetek (pl. ETA, Sellita stb.) általában jó minőségűnek számítanak, de a japán kvarc meghajtású szerkezetek miatt sem kell aggódni.

Mechanikus szerkezet

A mechanikus szerkezetet az óragyártás művészete csúcsának tekintik. A motorrugóban tárolt mozgási energiát használja az óra energiaforrásaként. A mechanikus szerkezeteknek nincs szükségük elemre, de rendszeresen fel kell húzni a koronát. A finommechanikát kevésbé tartják tartósnak és precíznek, de a szakértők és a rajongók nagyra értékelik. A legjobb minőségű mechanikus szerkezetek a svájci szerkezetek.

Kvarc szerkezet

A kvarc szerkezet az elemből származó energiát használja fel az óra működtetéséhez, amit természetesen bizonyos időközönként cserélni kell. Ilyen szolgáltatást az órások nyújtanak. A kvarc szerkezetek tartósabbak, pontosabbak és alacsonyabb vételáruknak köszönhetően kitűnnek. A gyűjtők körében azonban nem annyira megbecsültek. Nagyon jó kvarc szerkezetet kínálnak a japánok.

Automatikus szerkezet

Az automatikus szerkezet a mechanikus meghajtás alternatívája. Komplex, finom mechanizmust is tartalmaz, amely azonban biztosítja, hogy az óra a viselő csuklójának mozgásának köszönhetően működjön. A főrugó így automatikusan feltekercselődik, koronával történő tekercselés nélkül. A mechanikus szerkezethez képest nincs szükség rendszeres karbantartásra. Az automatikus szerkezet egyik variációja az ún. napelemes szerkezetek, amelyek fényenergiát használnak az óra működtetéséhez.

Tourbillon: A mechanikus szerkezet exkluzív tartozéka

Lehet, hogy már találkozott a tourbillon szerkezetű mechanikus óra kifejezéssel. Ez egy olyan alkatrész, amelyet bizonyos mechanikai szerkezetekbe szerelnek, azzal a céllal, hogy kiküszöböljék a föld gravitációjának hatását a működés pontosságára. Nem az óra elengedhetetlen része, de az órások körében nagyra értékelt alkatrész.

Az óra legfontosabb külső alkatrészei

Az óra külső részei általában könnyebben megragadhatók és felismerhetők az átlagos felhasználó számára. Megismertetjük Önt legalább a legfontosabbakkal, beleértve azok kulcsfontosságú jellemzőit és tulajdonságait.

Az óra tok

A tok az óra külső borítása, amely védi az összes fontos alkatrészt, beleértve a szerkezetet is. Ez döntő fontosságú az óra tartóssága és dizájnja szempontjából. A jelenlegi piacon rengeteg anyagból készült tokokat lehet találni, akár az ún. bifém vagy több anyagú tokok. Leggyakrabban rozsdamentes acélt használnak, amely esztétikus és tartós is. A titán és kerámia vagy akár nemesfémből készült tokok is keresettek. Tervezési szempontból különböző formájú tokokat különböztetünk meg. A legelterjedtebb kerek tok mellett szögletes, párnázott, négyszögletes vagy téglalap alakú tokokat is használnak. A tok az óra vízállósága szempontjából is fontos.

Az óra üvege

Az óraüveg a számlap átlátszó borítása, amely védelmet nyújt a por, a víz és minden környezeti hatás ellen. Az üveg az óra fontos része a tartósság és az olvashatóság szempontjából. Az olcsóbb ásványi üveg mellett manapság jobban értékelik az úgynevezett zafírüveget, amely különösen ellenáll a törésnek és a karcolásnak. Több gyártó javítja az óraszámlap olvashatóságát az óraüveg speciális formázásával.

Az óra számlapja

Az óra számlapja fontos az óra dizájnja és olvashatósága szempontjából. Minden olyan információt megad a felhasználónak, amelyet az óra képes rögzíteni. A férfi és női órák általában ún. analóg számlappal rendelkeznek, amely tartalmazza a mutatókat és az indexeket. A számlap azonban további elemeket is tartalmazhat, mint például dátumablak vagy segédtárcsa (al-számlap), amelyek további információkkal, pl. naptár, stopper, világidő, stb., szolgálnak. Míg a számlap kialakítása ízlés kérdése, addig az olvashatóság szempontjából fontos az indexek mérete, kontrasztja, de a mutatók vagy a teljes számlap háttérvilágítása is. A legtöbb óragyártó ma különböző típusú lumineszcenciát használ. A számlapon a gyártó logója és gyakran az óramodell megjelölése is szerepel.

Az óra koronája

A korona egy gombszerű eszköz, amely általában a tok jobb oldalán található, és közvetlenül kapcsolódik a szerkezethez. A számlapok és funkciók számától függően több koronás is lehet az óra. A vízállóbb sportórák esetében a koronát gyakran be lehet csavarni a tokba, hogy a nyíláson keresztül ne szivárogjon be a víz. A pilótaóráknak viszont nagy, jellegzetes koronája van, amelyet a pilóták akár kesztyűben is használhattak. A koronával általában különféle műveleteket hajthatunk végre annak kihúzásával a különböző helyzetbe. A korona így egyszerre szolgálhat pl. tekercselő órák felhúzásához, vagy az idő, dátum, naptár, stopper stb. beállításához.

Az óra karkötője és szíja

Mind a női, mind a férfi karórákhoz erős és tartós szíjra vagy karkötőre van szükség a csuklóra rögzítéshez. Az óra ezen része nem csak a dizájn, hanem az időmérő tartóssága és élettartama szempontjából is fontos. Sok óra éppen a sérült karkötő vagy egy elszakadt szíj miatt hibásodik meg. Az óraszíjak leggyakrabban bőrből, szilikonból vagy gumiból készülnek. A karkötő többnyire fém szemekből áll. Az óratokkal azonos anyagból készül többnyire. Általában az acél karkötők a legnépszerűbbek és nagyon tartósak. Vannak azonban titán változatok vagy nemesfémekből, például aranyból, ezüstből készült exkluzív karkötők is.

LEGÚJABB CIKKEK