Az óra viselés etikettje: a szabályok, amelyeket ismernie kell

Mi az óra viselés etikettje?
Facebook
LinkedIn

Drága, olcsó, formális vagy sportos. Kerülje a társasági faux-pas-t, és viselje az órát az íratlan szabályok szerint. Az óra viselés etikettje olyan szabályokat tartalmaz, amelyeket minden viselőnek ismernie és követnie kell. Bal vagy jobb kéz? Sötét vagy világos számlap? A fémek kiválasztása, az óra mérete vagy az idő ellenőrzésének megfelelő pillanata? Ma ezeket és sok más dilemmát megoldjuk tíz egyszerű szabályban.

A cikk tartalma

Bal vagy jobb?

Valószínűleg a történelem legrégebbi órás dilemmája – a jobb vagy a bal csuklójára tegye az órát? Az óra viselés etikettje egyértelműen azt mondja, hogy az órát a nem domináns kezén kell viselni. Mivel a lakosság többsége jobbkezes, az órákat gyakran úgy alakítják ki, hogy bal kézen viselhetők. A korona a jobb oldalon van, ami lehetővé teszi, hogy a domináns kézzel könnyedén fel lehet húzni.

Aztán itt vannak az automata és kvarcórák, amelyeket nem kell rendszeresen felhúzni. Ezeket a modelleket is elsősorban a nem domináns kézen kell viselni, ahol várhatóan kevésbé kopnak  a normál tevékenységek során. Tehát ez nem csak az etikett alapelve, de az óra hosszabb élettartama is. Manapság azonban már nem teljesen elfogadhatatlan, hogy azon a csuklón viseljük az órát, amelyiken kényelmesebb.

A világos számlap nappali viseletre alkalmas

Sötét számlap este, világos nappal

Egy egyszerű szabály, amely mindig megkönnyíti a megfelelő óra kiválasztását. A sötét számlappal felszerelt, például fekete, sötétkék, barna vagy szürke, karórát este és éjszaka viseljük. És ellenkezőleg, a normál napi tevékenységekhez egy világos számlappal ellátott órát ajánlott választani. Választhat fehér, krém vagy ezüst színű számlapot.

Társaságban korlátozza az idő ellenőrzését minimumra

Néha nyomon kell követni az időt, máskor pedig az új óra öröme, az ami arra késztet, hogy többször is a csuklójára nézzen. De ne feledje, hogy az óra gyakori ellenőrzése modortalannak számít. Főleg beszélgetés, vacsora vagy más társasági érintkezés közben felejtse el egy időre az óráját. Ellenkező esetben a környezetének szemtelennek vagy türelmetlennek tűnhet.

Mások óráit messziről csodálja

Számos óra nagyon ritka és értékes. A legtöbb felhasználó büszkén viseli ujjlenyomatok, por, zsír és egyéb szennyeződések nélkül. Személyes komfortjuk megzavarása az órájuk megérintésével rendkívül illemetlen és ellentétes az alapvető etiketttel. Ezért ha valaki órája érdekli, biztonságos távolságból dicsérje meg. Semmi esetre se húzza maga felé a másik csuklóját, és ne érintse meg az órát.

Ne viseljen túl nagy órát

Szerencsére a túlméretezett számlapok korszaka, amely beárnyékolta a csuklót, most hanyatlóban van. A túlméretezett órák kiegyensúlyozatlannak tűnnek, és szétdobják a teljes outfit arányait. Az óra viselésének etikettje egyértelmű: igazítsa a számlap méretét a csuklójához. Az önhöz illő óra nemcsak jobban fog kinézni, de biztosan jobban is fogja érezni magát vele.

Válasszon stílusához illő órát

Az óra még mindig csak divatos kiegészítő. A ruházathoz hasonlóan az órának is tükröznie kell személyiségét, életmódját vagy munkahelyi státuszát. Ha kedveli a luxust, és gyakran mozos társaságban, válasszon egy Rolex órát. Ha testben és lélekben sportoló, nyúljon egy Garmin vagy G-Shock óra után. Ha Ön egy divat lázadó, vásároljon egy futurisztikus Hublot órát. Mindig egy olyan órával fog a legjobban kinézni, amely illik Önhöz.

Hangolja össze a fémeket

Ne rontsa el az összképet a fémek és a színek ízléstelen kombinációjával. Például, ha az órája ezüst színű, válasszon hozzá illő kiegészítőket. Fókuszáljon különösen az övcsatokra, gyűrűkre, nyakláncokra vagy mandzsettagombokra. Egy szép óra biztosan érdeklődést kelt, de a részletek finomhangolása végül azt a benyomást kelti, hogy tudja, hogyan kell viselni.

Cserélje az órákat

Ahogy a különböző eseményekhez vagy tevékenységekhez különböző ruhái vannak, különböző órákra is szüksége lesz. Ugyanaz a modell nem alkalmas irodába, edzőterembe és vacsorára. Ha nem rajong az óráért, szerezzen be legalább 2-3 különböző stílusú modellt. Amellett, hogy mindig jól fog kinézni, pihenteti kedvenc óráját, ami meghosszabbítja az élettartamát.

Viselje az órát az ing mandzsettája alatt

Ha hétköznapi vagy túl szűk ruhát visel, az etikett lehetővé teszi, hogy az óráját az ujjára rögzítse. Minden más esetben, különösen inggel és zakóval kombinálva, az órát a mandzsetta alatt kell viselni. Ez az oka annak is, hogy az elegáns és formális órák gyakran karcsúbbak és finomabbak. Amikor a kar le van eresztve, a mandzsettának teljesen le kell fednie az órát. A hajlított kar csuklóján kissé kilóg a férfi karóra.

Ne viseljen túl szoros vagy túl laza órát

Nincs ok arra, hogy ne adja meg a csuklójának pontosan azt, amire szüksége van. Hiszen az óra viselésének kellemesnek kell lennie mind a kényelem, mind a megjelenés szempontjából. Ezért az óra viselésének etikettje azt mondja, hogy a karkötőknek és a szíjaknak tökéletesen illeszkedni kell. Egy túl laza órát ismételten igazítani kell, ami nem tűnik hatásosnak. Ezenkívül fennáll a laza karkötő sérülésének veszélye. A túl szoros óra pedig nem garantálja a kényelmet vagy a kellemes megjelenést.

LEGÚJABB CIKKEK