SOROZATUNK a világ legnagyobb órás házairól: Mi a Holy Trinity?

Holy Trinity a világ legnagyobb órás házainak triójának a neve
Facebook
LinkedIn

A világ legnagyobb órás házainak témája kétségkívül sokféleképpen felfogató. A jó hírű óragyártókat számos tényező miatt ismerik el. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy-egy különleges sorozat révén időről időre bemutatjuk némelyiket. Első részében a főszerepet a legendás The Holy Trinity of Watches tagjai kapták.

A cikk tartalma

Mi az a The Holy Trinity of Watches?

A The Holy Trinity of Watches ( Az órák szentháromsága), ill. a The Big Three of Watches (Az Órák nagy hármasa) 3 rendkívül elismert órás divatház megjelölése, amelyek eredete hol máshol, ha nem Svájcban található. De ne várjon egy Tissot karórát közöttük. Bár „svájci minőségűek“, a fent említett trió luxusmárkákból áll:

  • Vacheron Constantin
  • Patek Philippe
  • Audemars Piguet
Bár csúcskategóriás órákat különböző országokban gyártanak(a legjobb japán karórák nagyszerű példa), Svájc továbbra is a képzeletbeli talapzaton áll az órák gyártásában. Mindhárom fent említett márka nemcsak nagyon hosszú történelemmel büszkélkedhet, amelyet több mint egy évszázados tapasztalat tükröz, de a még mindig aktuális üzenettel is.

Vacheron Constantine karóra

Tudta, hogy a Vacheron Constantine a világ legrégebbi óragyártója címet viseli?


Bár a Vacheron Constantin márkát  „csak” 1755-ben alapították, története sokkal mélyebbre nyúlik vissza a múltba – konkrétan a 16. századba. Abban az időben sok európai protestáns keresett menedéket a svájci Genfben, amely sok ügyes iparost hozott össze a világ óragyártó fővárosában. Jean-Marc Vacheron volt az egyikük.

Az általa készített ezüst zsebóra az innováció jegyét viselte. Két évtizeden belül a Vacheront az ipar úttörőjeként ismerték el. Unokája, Jaques-Barthelemy  áthozta a Vacheron márkát az új korszakba. Ezt úgy tudta megtenni, hogy a vállalat termékeit Svájcon kívüli új piacokon mutatta be. Az órák Franciaországba és Olaszországba történő exportálásával a Vacheron cég gyorsan bővült.

Jaques-Barthelemy Vacheron azonban rájött, hogy segítségre van szüksége, ezért egy új partnerrel, az elismert François Constantin nevezetű üzleti stratégával állt össze. Így jött létre a Vacheron Constantin karóra.

Vacheron Constantin márka a világ legrégebbi órás háza

Patek Philippe karóra

Tudta, hogy a Patek Philippe néhány modellje a világ legdrágább karórái közé tartozik?


1839-ben Antoine Norbert de Patek és Francois Czapek órás társaságot alapított Patek, Czapek et Cie néven. Néhány évvel később, konkrétan 1844-ben, Antoine Norbert de Patek részt vett egy párizsi ipari kiállításon, ahol Jean Adrien Philippe bronzérmet nyert egy kulcs nélküli tekercselő és beállító rendszer feltalálásáért.

Csak egy évvel később Philippe a svájci Genfbe költözött, ahol partnerségi megállapodást írt alá Antoine Norbert de Patekkel. Az „újszülött” cég, a Patek Philippe nagyon gyorsan tudta alkalmazni mindkét tulajdonos tudását és készségeit az óráikra. Ugyanebben az évben, azaz 1845-ben a Patek Philippe márka kiadta első óráját, az 1181 -est. Egyébként Philippe kulcs nélküli tekercselő és beállító rendszerét tartalmazta.

Egyedülálló svájci Patek Philippe karóra

Audemars Piguet karóra

Tudta, hogy 1894 és 1899 között az Audemars Piguet csak 1208 órát gyártott?


Azonban közöttük volt a valaha készült legszofisztikáltabb órák némelyike is. Ez az honor, úgymond, annak a partnerségnek a tükre, amelyet Jules Louis Audemars és Edward Auguste Piguet – a két svájci fiatal kötött 1875-ben. Fő devizájuk a bonyolult óraszerkezetek létrehozása volt, különös tekintettel a tisztességes végső igazításokra.

Az Audemars Piguet luxusmárka az ún. “Holy Trinity” része

Egy tipp végezetül

Ha a világ legnagyobb órás házairól szóló sorozatunk első része felkeltette érdeklődését, olvassa el ezt a cikket is, amelyben a The Holy Trinity of Watches tagjairól többet is megtudhat.

LEGÚJABB CIKKEK