Vostok Europe karóra, amely ugyanolyan jól nyomja mint egy svájci

Minőségi Vostok Europe karóra

A litvániai Vostok Europe karóra és az eredeti orosz Vostok órák két különböző gyártótól származnak. A két említett márkának azonban közös története van, de egyikük lényegesen fiatalabb. Melyik az?

A cikk tartalma

Az eredeti orosz Vostok karóra

A Chistopol városából származó híres orosz Vostok (oroszul Восток) 1942-ből származik. Sok más orosz órához (Poljot, Raketa) hasonlóan a név eredete a hidegháborúig vezethető vissza, nevezetesen a híres orosz Vostok hordozórakéta nevéhez. A Kommunista Szovjetunió kormányának nehéz idõiben ez a túlnyomórészt katonai és búvárórák márkája az akkori Honvédelmi Minisztérium kizárólagos óra szállítója lett. 1965-ben az egyik ikonikus modelljük, a Vostok Amphibia acél búváróra látott napvilágot.

A szigorú kommunista rendszer ellenére az óra a világpiacon is debütált, és minőségi anyagok használata jellemezte. A márka sikerét bizonyítja az is, hogy 1972-ben a világ 54 országába exportálták. A 20. század viharos nyolcvanas és kilencvenes éveiben, amelyeket a szovjet rendszer elkerülhetetlen bukása jellemzett, a gyártott Vostok órák minősége is romlott. A nehéz idők ellenére ez a gyártó az 1940-es évek stílusát ismétlő órát dobott piacra, Kirovskie K-43 néven, valamint egy találó Kremlevskie nevű luxusórát.

Legendás orosz Vostok Amphibia karóra

Vostok Amphibia karóra
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vostok_Amphibia_090916.jpg

A 2003 és 2004 közötti időszak fordulópontot jelentett a Vostokok és további folytatásuk szempontjából. Ekkor jött létre a kölcsönös megállapodás az eredeti orosz Vostok és a litván Koliz vállalat között, amely a Vostok Europe órákat gyártotta.

Vostok Europe karóra

Vostok Europe Ekranoplan

A Vostok Europe karóra összes modell sorozatában utalásokat láthatunk a szovjet korszak fontos eseményeire vagy különféle technológiai és tudományos vívmányaira, amelyeket az akkori rezsim magával hozott. Nevezetesen megemlítjük a Vostok Arctic karórát, amelynek neve az egyik leghíresebb orosz nukleáris jégtörőre utal, ill. a férfi Vostok Ekranoplan órát, amely emlékeztet a híres „Kaszpi-tengeri szörnyre”, ahogy ezt az orosz ekranoplánt becézték.

Fekete Vostok Ekranoplan karóra

https://www.vostok-europe.com/6s21-546a508/
Vostok Europe Ekranoplan 6S21-546A508 karóra


Érdekes Vostok Europe karóra sorozatok

Vostok Europe Gaz-14 karóra

Az egyik leghíresebb és legkelendőbb modell, a Vostok Europe Gaz-14 Limousine karóra nevét az orosz autóipar akkori hódításától kölcsönözte, a Gaz 14  limuzintól, becenevén a Chaika-tól. Ezt a férfi karórát sportos-elegáns kialakítás jellemzi, miközben különféle kivitelben készül. A Vostok Europe Gaz 14 óra számlapján ásványi üveget használtak, és a kiváló minőségű anyag mellett a tokot a „Gaz 14 Limousine” vésett embléma díszíti. Választhat például a bőrszíjjal, kronográfos ébresztőórával és lumineszcens mutatókkal ellátott változat között, a Vostok Gaz-14 Limousine Chrono modell formájában, ill. egy teljes fém, stílusos, fekete számlappal ellátott modell között, az NH35-5651137B óra formájában.

 

Kronográffal ellátott Vostok karóra

https://www.vostok-europe.com/0s22-5611131/
Vostok Europe Gaz 14 Limousine 0S22-5611131

 

Vostok Europe Rocket N1
Egy másik modellsorozat, amelyet kár lenne figyelmen kívül hagyni, a Vostok Europe Rocket N1 férfi karóra. Elnevezésért egészen a világűrbe repült, mivel neve egy N-1 jelzésű hordozó szuperrakéta projektjére utal. A Vostok Rocket N1 férfi karóra jellegzetes eleme kétségtelenül az érdekes, sokszög alakú lünetta. A masszív kialakítás és a figyelemfelkeltő színkombinációk tökéletesen kiemelik a Vostok egyediségét és státuszát a férfi karórák között. Különösen érdekes a rose gold tok és a gumi szíj kombinációja, amelyet az alkotók a Vostok Europe Rocket N1 Chrono férfi modellen használtak.

 

Vostok N1 Rocket 6S30-2259179 karóra

https://www.vostok-europe.com/6s30-2259179/
Hodinky Vostok N1 Rocket 6S30-2259179

A Vostok Europe karóra jellemzése

Az elnevezés mellett, amely a Szovjetunió vívmányaiból ered, az összes Vostok Europe férfi karóra osztozik a felhasznált elemek tipikus robusztusságában és szilárdságában. A Vostok karóra számlapja, a női modellek kivételével, nem kisebb 40 mm-nél, és a vastagság, amely egyes modelleknél eléri a tekintélyes 15 mm-t, nem kevésbé jelentős. Az összes Vostok Europe órát kiváló minőségű automata vagy akkumulátoros szerkezet hajtja. Nem maradnak el a különféle technológiai fejlesztések sem, amelyek között szerepelhet az óra tríciumos megvilágítása, a tachiméter vagy a hélium szelep. Az összes Vostok Europe órát stílusos, ütésálló vízálló dobozban szállítják, amely védelmi funkciója mellett tökéletesen kiemeli ezen eredeti darabok egyediségét. Ha olyan órát keres, amely valóban egyedi és amely elképesztő minőségével és kivitelezésével, mindenképpen ne hagyja ki az egyéb Vostok modelleket sem. Azonban határozottan nem kell Litvániaig menni, hogy megvásárolja őket. A Vostok Europe órák gazdag kínálatát megtalálhatja az ismert Timestore.hu  karóra webáruházban is.

Vostok Europe karóra doboz

https://www.keepthetime.com/
Ütésálló Vostok Europe karóra doboz

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.