A Kezdések sorozat: Tippek az első automata óra megvásárlásához

Tippeket adunk az első automata órához
Facebook
LinkedIn

Teljesen önjáró mechanizmus, gyönyörű sima mozgással, elem nélkül. Pontos idő, de egyben nagy adag stílus és báj. Az automata órák egyedisége évek óta lenyűgözi a gyűjtőket, és egyre vonzóbb a hétköznapi felhasználók számára is. Ha új az automata mechanika területén, viszont az első automata óra megvásárlásán gondolkodik, akkor jó helyen jár. Gyakorlati útmutatót készítettünk az Ön számára, és néhány tippet adunk a jó áron kapható tisztességes modellekhez. Inspirálódjon, és válasszon automata órát kívánsága szerint.

A cikk tartalma

Hogyan működnek az automata órák

Az automata órák szépsége a mechanikus szerkezetben rejlik, amely elem vagy korona felhúzása nélkül mozgatja a mutatókat. Az automaták a szerkezet működéséhez a viselő csuklójának mozgásából nyerik az energiát. 

Ha mozgásban van, az órája is mozog. Az óratokban félkör alakú súly mozog, így megfeszítve a főrugót. Az egész folyamat továbbra is a klasszikus mechanikus órákhoz hasonlóan működik. A megfeszített rugó a mutatók mozgásának energiaforrása, ami ebben az esetben folyamatos (ellentétben a ketyegő kvarcórával). 

Hasznos tippek az első automata óra vásárlásához

Az automata órák magasabb árai miatt (a kvarc társaikhoz képest) célszerű még a vásárlás előtt legalább alapszintű áttekintést szerezni e szegmensről. Melyek az automata órák legfontosabb paraméterei, amelyekre figyelni kell?

Az óra márkája

A kiváló minőségű automata órákat hosszú élettartam jellemzi. Érdemes tehát elismert és bevált márkákba, az órapiac úgynevezett állandóiba fektetni. Az olyan exkluzív gyártók mellett, mint a Rolex vagy az Omega, elérhetők még megfizethetőbb, jó minőségű automaták is – például a Seiko, a Hamilton vagy a Tissot műhelyéből.

A szerkezet minősége

A szerkezet az automata óra legfontosabb része. Javasoljuk, hogy elsősorban a svájci ETA, Sellita és Ronda szerkezetekre vagy a in-house szerkezetekre összpontosítson, pl. Seiko vagy Orient. Vegye figyelembe a teljesítmény-tartalékot is.

Az anyagok tartóssága

Ha hosszú élettartamú karórát vásárol, minden bizonnyal azt szeretné, hogy a funkcionalitása mellett megőrizze esztétikai oldalát is. A karcolásokkal és egyéb mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás elsősorban az anyagok minőségétől függ. Keressen sebészeti acélból vagy titánból készült tokokat és karkötőket, zafír kristály üvegeket vagy zafír bevonatos ásványi üvegeket, valamint bőrszíjakat.

Swiss Made

Ha olyan svájci automata órát szeretne, amely ma a minőség arany standardja a piacon, keresse a „Swiss Made” címkét. Vigyázzon a „Swiss Mov’t” feliratú órákra, amelyek svájci szerkezetűek, de készülhettek bárhol a világon is.

Személyes stílus és kényelem

Az óra teljes megjelenésének meg kell felelnie az Ön személyes stílusának. Ezenkívül elég sokoldalúnak kell lennie ahhoz, hogy gyakran viselhesse az órát. Viselési kényelem szempontjából fontos, hogy a csuklójához megfelelő méretű óratokot válasszunk.

Funkcionalitás

Az óra funkcionális felszereltségére vonatkozó követelmények elsősorban a viselője preferenciáitól függnek. Javasoljuk, hogy elsősorban a vízállóságra összpontosítson, amelynek normál kopás esetén legalább 50 m-nek kell lennie. A kronográfos funkció népszerű, s növeli az óra értékét is.

Az óra ára

A piacon különféle árkategóriákban találhat automata órákat. A választás az Öné. Arra azonban ügyeljen, hogy az árcédulán szereplő összeg ne csak a tervezett befektetésének feleljen meg, hanem az óra minőségében és élettartamában mért értékének, vagy a drágább modellek befektetési értékének is.

Tippjeink első automata órájához

Inspirációként több olyan modellt válogattunk össze, amelyek jó eséllyel az Ön első óráivá válhatnak, és megnyitják az ajtót az automata órák világa felé.

Seiko 5 Sports

A népszerű japán gyártmányú búváróra in-house Seiko szerkezettel van felszerelve, 40 órás teljesítmény-tartalékkal, 100 m-es vízállósággal, acél-ellenállósággal és karcolásgátló felületkezeléssel rendelkező edzett ásványi üveggel. A jó olvashatóságot a lumineszcencia biztosítja.

Orient Mako III Automatic

Egy ideig a japán piacon maradunk. Egy tisztességes automata búvárórát is kínál az Orient márka a Mako III Automatic típusjelzéssel. A kedvező ár és a kellemes sportos dizájn mellett a kivételes pontosságú Orient automata szerkezetet, 40 órás teljesítmény-tartalékot, zafírkristályt és 200 m-es vízállóságot is értékelni fogja.

Tissot Gentleman Powermatic 80

Ritkaságnak számít, hogy 400 000 forint alatti áron találjunk svájci gyártmányú minőségű automata órát. Kivételt képez a Tissot Gentleman Powermatic 80 óra, ETA automata szerkezettel, 80 órás teljesítmény-tartalékkal, acéltokkal és zafírkristály üveggel. A vízállóság 100 m.

Hamilton American Classic Intra-Matic

A Hamilton American Classic automata órát a világ egyik legszebb kronográfjaként tartják számon. ETA szerkezeten alapuló Hamilton automata szerkezettel vannak felszerelve, 60 órás teljesítmény-tartalékkal. A minőség és a tartósság garanciája egy zafírkristályos acéltok gyönyörű bőrszíjjal.

LEGÚJABB CIKKEK