Tudja, hogyan működik a rádióvezérelt karóra?

A rádióvezérelt karóra az egyik legpontosabb óra
Facebook
LinkedIn

Az óra pontos működésbe állítása úgymond lehetetlennek tűnt sok éven át. Kezdetben a karóra inkább ékszer volt, mint kellék, amely pontosan tudja mérni az időt. Amíg létre nem jött a rádióvezérelt karóra. De hogyan is működik ez az óra valójában?

A cikk tartalma

Rádióvezérelt karóra

A rádióvezérelt karóra nagyobb pontosságot kínál, mint bármely más típusú óra. A pontos időmérés érdekében rádiójeleket kell rögzíteni az adóktól, amelyekből csak néhány van a világon. Ezek az adók jeleket továbbítanak a rádióvezérelt karórára, és ezek biztosítják a teljes pontosságát. Számos gyártó gyárt rádióvezérlésű modelleket. A nagyon népszerű márkák közé tartozik a Citizen, a Casio, a Seiko és a Junghans.

A rádióvezérelt karóra története

Az első asztali sorozatgyártású, rádióvezérelt órát a német Junghans cég készítette. Később megépítette az első asztali, szoláris órát is, amely rádióvezérelt volt – a Radio Controller Solar 1 karórát. Annak ellenére, hogy a rádióvezérlésű órák technológiája az 1950-es évek óta működik, az első rádióvezérelt karóra csak 1991-ben született. Mega 1 néven ismerjük. É a már említett Junghans cégnek köszönhetjük. Ez egy olyan cég, amelynek elsőként sikerült a teljes rádióvezérlő rendszert karóra formájába miniatürizálnia.

Az első rádióvezérelt karóra – Junghans Mega 1
Forrás: Wikipédia

Hogyan működik a rádióvezérelt karóra?

A rádióvezérelt karórát először egy atomórához kell kötni, amely jelet küld rá. Az atomóra rendszerint legalább 500-1500 km-es sugarú körön belül kell, hogy legyen. A rádióvezérelt órákat általában éjszaka egyszer csatlakoztatják az atomórához. Az óra működésének lényege az egy másodperc mérésén alapuló elv. 1967-ben meghatározták, hogy egy másodperc 9 192 631 770 sugárzási cikluson át tart. Az atomóra belsejében gázt tartalmazó mikrohullámú üreg van elrejtve. A cézium órában ez a gáz elnyeli a mikrohullámokat, és az üreg megrezegteti az elektronikus erősítőt.

Érdekes módon a rádióvezérelt karóra 100 000 év alatt mindössze 1 másodperces eltérést mutat.

Az első rádióvezérelt karóra

Az első rádióvezérelt karórák közé tartozik a Mega 1 óra, amelynek a szíjában beépített vevő antenna volt. Ez az antenna képes volt rádiójelet fogadni a DCF77 német állomásról, amely körülbelül 25 km-re található Frankfurt am Main-tól, Mainflingen városában. Az óra dizájnját a német Frog Design cég tervezte.

A legpontosabb rádióvezérelt karóra

Ha nem csak dizájnos karórát keres, hanem mindenekelőtt olyan darabot, ami tökéletesen méri az időt, akkor nyúljon egy Citizen, Seiko vagy Casio karóra után. Kiváló minőségű japán rádióvezérelt órákról van szó.

Casio GW-3000M-4AER rádióvezérelt karóra

A Citizen rádióvezérelt karóra a Multiband kategóriába is sorolható – az óra legalább két földi állomás jeleit fogadja. Érdekes módon a Casio óra Multiband 5, mert akár 5 sugárzó állomás jeleit is méri. Azonban már létezik a Casio Multiband 6 is. És egyébként tudta, hogy a Citizen  cég kifejlesztett egy szabadalmaztatott technológiát, amely lehetővé teszi a pontos időmérést három funkció kombinációjával? Antimágneses funkció, ütésérzékelő funkció és automatikus kézkorrekció funkció.

LEGÚJABB CIKKEK