Tudja, milyen történet áll a napelemes karóra mögött?

Részletesen megvizsgáltuk azokat a márkákat, amelyek napelemes karórákat gyártanak
Facebook
LinkedIn

Emlékszik még azokra a legendás „fekete csíkkal” ellátott számológépekre? Igaz, azóta a napenergia felhasználása már mérföldekkel előbbre haladt. Másrészt, azt mondani, hogy ma már a legtöbbet tudjuk kihozni  a napsugárzásból, valószínűleg téves lenne. Ennek ellenére az órákért dobogó szívünk minden alkalommal repes örömében, amikor közvetlenül szembesülünk a napelemes darabokkal. A következő sorokat nekik szenteljük. Tudja, milyen történet kíséri ezt az egyedülálló meghajtással rendelkező órát?

A cikk tartalma

A napelemes karóra története

Meg tudná tippelni a napenergiával működő órák első találmányainak időszakát? És hogy, melyik márkák élvezték az elsőbbséget ezen a területen?

Synchronar 2100 napelemes karóra

Az első napelemes karóra a múlt század 70-es éveiben látta meg a napvilágot. Roger W. Riehl állt a születése mögött, és el kell ismernünk, hogy ez abban az időben több volt, mint csak egy futurisztikus darab. Az időtlen dizájnt nemcsak a két napelem biztosította azokon a helyeken, ahol ma már megszokhattuk a számlapokat, de egy digitális LED-kijelzővel ellátott oldalsó LED-kijelző is. És mint a fenti alcímből kiderül, a Synchronar 2100 nevet viselte.
Az első napelemes kaóra - Synchronar 2100

Forrás: https://www.gearpatrol.com/

Férfi napelemes karóra a Citizen-től

Roger W. Riehl munkáját a Citizen márka zökkenőmentesen követte. Igen, az a márka, amely jelenleg rendkívül népszerű, köszönhetően az úttörő szolár meghajtásnak, az Eco-Drive-nak. Ki tudja, hogy Citizen képviselői tudták-e, hová viszi őket el az első férfi napelemes karóra a a ma már nosztalgikus Crystron névvel. A Synchronar 2100 órához képest nem tagadható meg számottevő dizájnbeli előrelépés.. Bár a Citizen Crystron 4 napelemmel rendelkezett a tetején, ebben az esetben egy klasszikus analóg számlap részei voltak. Abban az időben mindenképpen bomba, de ha összehasonlítjuk a jelenlegi férfi Citizen órával, akkor egy az ezerhez.

Az első Seiko napelemes karóra

Bár az első napelemes órák nagy része az akkori szürke, ill. fekete, napsávoknak köszönhetően nem nézett ki túl vonzóan, kialakításuk fokozatosan változott. Ennek kapcsán nem feledkezhetünk meg az első Seiko napelemes karóráról sem, amely 1978-ból származik. Digitális kijelzője volt, és dizájnja emlékeztet néhány retro Casio órára. És amikor a japán Casio céget említjük, be kell hogy bekukkantjuk napelemes portfóliójába. A Casio márka kínálatában jelenleg megfizethető férfi napelemes karórákat talál. Ilyen például az AQ-S800W-1BVEF jelöléssel ellátott Tough Solar óra.

Férfi napelemes karóra - Casio Tough Solar

Mik a napelemes karóra előnyei?

A napelemes karóra jelenleg számos előnnyel jár tulajdonosa számára. Itt van legalább néhány:

  • könnyen használható és könnyen tölthető
  • mivel nem igényel gyakori elemcserét, mint egy klasszikus óra, úgymond karbantartásmentes
  • óvja környezetet azáltal, hogy nincs szükség „eldobható elemekre”
  • a környezetbarát meghajtás kifinomult és barátságos divatos kiegészítővé teszi

Melyik férfi napelemes karórát választani?

Mivel nem a 70-es években élünk, és számos napelemes modell található a piacon, melyiket választani? A mi szempontunkból helyes választás lesz, függetlenül attól, hogy a fent említett márkák melyiket választja – a Citizen, a Seiko vagy a Casio. Ezenkívül férfi napelemes karórát a Tissot is gyárt. A végső választás  önökön múlik. Javasoljuk azonban, hogy tegye élvezetesebbé a válogatást egy átfogó cikkel a napelemes órák történetéről.

És mi az 5 oka annak, hogy érdemes napelemes órát vásárolni? Erről bővebben a videóban:

LEGÚJABB CIKKEK