NFC-s karóra: Közelebbről az órákkal történő érintés nélküli fizetésről

Az NFC-vel történő fizetés kényelmes és gyors
Facebook
LinkedIn

Kerestük az aprópénzt, elővettük a fizetőkártyákat, később a mobiltelefonokat, és ma már csak karórás csuklónkat tesszük a fizető terminálokra. Ami néhány éve még scifi-nek tűnt, azt most az intelligens NFC-technológia lehetővé teszi. Hogyan működik valójában? Miben különbözik a Bluetooth-tól? Biztonságos így fizetni? Ha Ön is most fontolgatja az NFC-s karórát, akkor meghívjuk, hogy fedje fel az okos hordozható eszközök kapcsán egyre gyakrabban használt három betű titkát.

A cikk tartalma

Közelebbről az NFC technológiáról

Az NFC egy nagyfrekvenciás érintés nélküli kapcsolat, amely lehetővé teszi két eszköz közötti adatcserét körülbelül 4 cm-es távolságig. A rövidítés az angol Near Field Communication-ből származik, ami rövid távolságon keresztüli kommunikációt jelent.

Az NFC történetéből

Nem meglepő, hogy az NFC technológia érintés nélküli fizetéshez való első alkalmazása a mobiltelefonokhoz kapcsolódik. A Nokia cégnek köszönhető amely a Sony-val és a Philips-szel közösen 2005-ben megalapította az ún. NFC fórumot. Ugyanebben az évben a Nokia az 5140-es és 3220-as modellekhez NFC technológiás kiegészítőket hozott a piacra. Az így kibővített telefonok már akkor érintés nélküli fizetésre is használhatók voltak.

Az első beépített NFC technológiával rendelkező okostelefon 2010-ben a Samsung Nexus S volt. 2015-ben a Swatch és a Visa elkezdett foglalkozni az érintésmentes fizetéssel NFC-s órákon keresztül.

Az NFC technológia segítségével kényelmesen fizethet órájával

Mi az NFC?

Az NFC elektromágneses hullámokat használ az adatok két eszköz közötti átvitelére. A technológia 13,56 MHz-es frekvencián működik. Az NFC használatával történő adatátvitel mindig egy küldőt és egy vevőt foglal magában. A küldő aktív, és olyan rádiófrekvenciás mezőt hoz létre, amely passzív céleszközöket is képes táplálni (saját forrás nélküli eszközök – pl. NFC matricák). Két aktív eszköz azonban NFC-n keresztül is kommunikálhat egymással.

Jobb az NFC technológia mint a Bluetooth?

Kezdetben az NFC-t az évek óta használatos Bluetooth technológia fő versenytársának tekintették. Végül azonban mindkettő egymás mellett működik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és alkalmazásai.

Az NFC előnye az alacsonyabb energiafogyasztás és a passzív eszközökhöz való felhasználásának lehetősége. A nagy párosítási sebesség is az NFC mellett szól.

A Bluetooth viszont pontszámot a hatótávolságban és az átviteli sebességben nyer. Ezzel a technológiával több méteres távolságra is továbbíthatunk adatokat, akár 2,1 Mbit/s sebességgel. Az NFC viszont mindössze néhány centimétert tud kezelni 0,5 Mbit/s sebesség mellett.

Hogyan működik az NFC-es karóra?

Az NFC fizetések a fent leírt technológiai elven alapulnak. Az aktív feladó a fizetési terminál, amely az óra közelítésekor elektromágneses hullámokat bocsát ki, ezáltal létrehozza a fizetéshez szükséges kommunikációt. Az érintés nélküli fizetéshez az órának integrált NFC technológiára van szüksége, és támogatnia kell bizonyos fizetési szolgáltatásokat is.

Magyar bankok által támogatott fizetési szolgáltatások

  • Apple Pay
  • Google Pay
  • Garmin Pay
  • Fitbit Pay
  • Xiaomi Pay

Hasznos tipp: Nem elég, ha az órája kompatibilis a telefonjával. Mielőtt NFC-vel rendelkező órát vásárolna, ellenőrizze, hogy bankja támogatja-e a kiválasztott okosóra által használt fizetési szolgáltatást. Ellenkező esetben nem fog tudni NFC-fizetést használni.

Hogyan fizetni egy NFC-s órával?

Ha sikeresen eligazodott a piaci ajánlatok széles skálájában, sikerült összehangolni az igényeit, a bank és az okostelefon lehetőségeivel és kiválasztotta a megfelelő okosórát, akkor az NFC-s fizetés beállítása elenyésző dolog lesz. Még azelőtt, hogy az órát a terminálhoz csatlakoztatná, regisztrálja fizetési kártyáját az igénybe vett fizetési szolgáltatáson keresztül. Az engedélyezési eljárás minden szolgáltatás esetében egyedi. Az egész folyamat felhasználóbarát.

Az adatait tokenizálással és általában egy négyjegyű kóddal védik, amelyet egy adott napon minden első fizetéskor meg kell adnia. Mivel a fizető terminál és az NFC-s karóra óra közötti kommunikáció nagyon rövid távolságon belül zajlik, egy másik eszköz csatlakoztatásának kockázata megszűnik. Az NFC fizetés ezért rendkívül biztonságosnak számít.

Milyen okosórák támogatják az NFC-t?

Ahogy fentebb említettük, az óragyártók különféle szolgáltatásokon keresztül támogatják az NFC-fizetést. A zászlóshajók közé tartozik az Apple Watch, amely lehetővé teszi az érintés nélküli fizetést az Apple Pay segítségével. A Samsung NFC-s karórái a Suuntohoz vagy a Fossilhez hasonlóan a Google Pay fizetési szolgáltatással működnek. A népszerű Garmin okosórák saját Garmin Pay szolgáltatást használnak.

LEGÚJABB CIKKEK

Az Invicta óra lenyűgöz robusztus megjelenésével

Invicta órák: A legnépszerűbb kiadások

Az eredetileg svájci Invicta óramárka már 1837-ben megjelent a piacon. Az extravagáns dizájn mellett az Invicta órák a minőség és a megfizethetőség kombinációjával tűnnek ki.