IWC karóra: Svájci márka amerikai aláírással

A svájci IWC órát a repülés ihlette
Facebook
LinkedIn

A svájci óragyártás és az amerikai csúcstechnika tökéletes kombinációja. Az IWC cég évek óta úttörő a luxusóra-iparban. Versenytársait az első digitális órával lepte meg, a titán karkötők gyártásával és sok más újítással, feszegetve a hagyományos óragyártás határait. Az IWC karóra a precizitás és a minőség szinonimája, amely könnyen megállja a helyét olyan nevek mellett, mint a Rolex, az Omega vagy a Patek Philippe. Ma részletesebben is bemutatjuk.

A cikk tartalma

Az IWC márka története

Az International Watch Company (IWC) márka sikere 1868-ban kezdődött. Ekkor a 27 éves amerikai mérnök, Florentine Aristo Jones, az E. Howard Watch and Clock Co. igazgatóhelyettese, Bostonban egy életre szóló döntést hozott. A svájci Schaffhausenben telepedett le, és megalapította saját órás cégét angol névvel. Azokban az években a finom svájci óragyártás még csak kis óragyártó műhelyekben végzett munka volt. Az ambiciózus amerikai órásmester tervei azonban sokkal előrehaladottabbak voltak. Elképzelése volt egy amerikai elektromos meghajtású  óra gyárról.

Röviddel ezután Johann Heinrich Moser kidolgozott egy rendszert, amellyel az IWC cég képes volt ipari célokra használni a Rajna víz erejét. A márka gépesített óra gyártásba kezdett, majd egy évvel később 10 000 minőségi kronométert tudott legyártani az amerikai piac számára. Az illeték növekedés arra kényszerítette a céget, hogy az európai értékesítési piacok felé orientálódjon, minőségi karórái pedig Németországban találták meg stabil bázisukat.

A kultikus IWC karóra

Az IWC Schaffhausen első sikerei

Amikor az óragyártásban megjelent a vízenergia, az IWC Schaffhausen az egyik legtermékenyebb svájci óragyártóvá vált. Jöttek a háborús évek, és az IWC nyerte el a tekintélyes szerződéseket a katonai légierővel. Az első és a második világháború alatt a márka több pilóta karórát gyártott, mint bármely más óragyártó a világon. A múlt század első felében szintén egyike volt annak az öt manufaktúrának, amelyek órákat szállítottak a német Luftwaffe-nak. Az IWC pilóta férfi karórái a márka ikonjává váltak, és ma is rendkívül keresettek.

Az IWC márka ma

Ma az IWC márka a világhírű svájci luxusóra gyártók közé tartozik. Bár továbbra is elsődlegesen a pilóta órákra összpontosít, a modern katalógusban búvár- és társasági órák, valamint exkluzív modellek is találhatók, amelyek ára nyolc számjegyű. Az IWC évek óta a harmadik féltől származó szerkezeteket házon belüli kaliberekre cseréli, amelyek minősége a világ legjobbjai közé tartozik. Egyesíti a precíz felépítést, az időtlen dizájnt és a minőségi, etikus forrásból származó anyagokat, így a gyűjtők és viselők körében egyaránt hihetetlenül népszerűek.

IWC karóra

Az IWC mechanikus órákat márkás műhelyekben kézzel készítik,  precíz odafigyeléssel a részletekre. A csúcsminőség mellett a svájci versenytársakhoz, például a Rolexhez vagy a Patek Philippe-hez képest kevésbé fényűzőnek és rikítónak tartott dizájnnal is kitűnnek a szakértői körökben. Az IWC órák ideális egyensúlyt biztosítanak a funkcionalitás és az esztétika között. A cég évek óta kínálja ezeket hat nagy családban:

 • Pilot՛s Watches
 • Portugieser
 • Ingenieur
 • Aquatimer
 • Da Vinci
 • Portofino

Óragyártási különlegességeit külön forgalmazza a piacon. A legnépszerűbbek kollekciók az IWC Grande Compplication és a Vintage Collection.

IWC Pilot’s Watches – a márka ikonjai

Az IWC öt kategóriában kínálja pilóta óráit. Mindegyikben sok azonos modell található, amelyek a számlap színében és a tok anyagában különböznek egymástól. A Classic és a Spitfire kollekciók az 1930-as és 1940-es évek női pilóta óráin alapulnak. Az IWC Top Gun óra kerámia tokkal, a Le Petit Prince acél és arany tokkal büszkélkedhet kék számlappal, az Antoine de Saint-Exupéry kollekció acéltokos és barna számlappal ellátott órákat tartalmaz.

Messze a legnépszerűbb az IWC Big Pilot’s Watch, az IWC műhely első repülési kronométerének utódja. Kitűnik a nagy számlappal, 46 mm-es átmérővel (vannak kisebb 43 mm-es változatok is), ügyes 3 órás teljesítménytartalék-jelzővel és az összetéveszthetetlen hagyma koronával.

Érdekességek az IWC-ről

 • Az IWC azon kevés társaságok egyike, amelyek elkerülik a túlzott marketing kampányokat és a hírességek ajánlását. Népszerűségét olyan innovációkra építi, amelyek dacolnak a hagyományos elvárásokkal.
 • Az IWC márka több mint 20 éve működik együtt Ferdinand Porche mérnökkel, aki jelentősen hozzájárult óráinak tervezéséhez. Porche a híres autógyártó cég alapítója és a Volkswagen Beetle tervezője.
 • Az IWC Grand Complication karóra a maga nemében a világ legbonyolultabb órája volt. 659 komponenst tartalmazott.
 • Az IWC Aquatimer karóra volt az első karóra a világon, amelynek vízállósága 2000 m.
 • Az IWC Da Vinci óra célja, hogy megőrizze pontosságát hihetetlen 500 éven keresztül.

LEGÚJABB CIKKEK