A legjobb karórák jellemzői: Minőség, amelybe érdemes befektetni

Japán Orient karóra
Facebook
LinkedIn

A laikus szeme nem biztos, hogy észreveszi a különbséget. Első pillantásra csak az árcédulán szereplő számok különböztetik meg a minőségi órákat olcsóbb társaitól. Valójában azonban számos olyan funkció létezik, amelyek a piac legjobb óráit kiemelik. Fontos megjegyezni, hogy még a legfényűzőbb órák sem feltétlenül felelnek meg mindegyiknek. Inkább egy általános jellemzőszámításról van szó, amely alapján megbízhatóan azonosíthatja a minőségi óragyártás zászlóshajóit.

A cikk tartalma

Mechanikus szerkezet

Bár a kvarc szerkezet praktikus, megfizethető és a tartósság szempontjából is rendkívül előnyös, az igazi óragyártás mégis a finommechanikára épül. A fő szerepet jelenleg az automatikus mozgások szerkezetek, amelyek nem igénylik a korona kézi tekercselését. Az automata órák a viselő csuklójának mozgásából nyernek energiát a működéshez. Az exkluzivitás fémjele az úgynevezett házon belüli automata szerkezetek, amelyek közvetlenül az óragyártó műhelyéből származnak.

Zeppelin óra precíziós feldolgozással

Minőségi fémek

Természetesen a nemesfém a luxus igazi jele. Az aranyból vagy platinából készült óra generációkon át megőrzi megjelenését és értékét. Tartóssága és hosszú élettartama mellett az egészségnek is ártalmatlan. Még rendszeres és hosszan tartó viselés mellett sem okoz irritációt vagy bőrallergiát. Másrészt a nemesfém használata többszörösére emeli az óra árát. Ezért a legjobb órák egyes gyártói a PVD-bevonatú rozsdamentes acélt részesítik előnyben.

Minőségi tanúsítványok

A vezető márkák legjobb órái tanúsítási eljáráson mennek keresztül.A hozzárendelt tanúsítvány tehát garanciát jelent arra, hogy a termék megfelel a szabványoknak és követelményeknek. Az elismert tanúsítvány a „Chronometer rating” (COSC), amely a magas minőség garanciája a gyártás, a tervezés, az alkatrészek, az összeszerelés és az óra pontossága tekintetében. A legjobb búvárórák többnyire megfelelnek az ISO 6425 szabványnak, amely az órák víz viszonyokra való alkalmasságát értékeli.

Zafírkristály

A számlapot borító üvegnek is meg kell felelnie bizonyos minőségi követelményeknek. Töréssel és karcolásokkal szembeni ellenállása fontos. Ezeknek a követelményeknek leginkább a zafírkristály felel meg, amelyet a legtöbb minőségi óragyártó előnyben részesít. Az olcsóbb megfelelők ásványi vagy kristályüveggel vannak felszerelve, ami egyben alacsonyan tartja az árat.

A Luminox órák a minőség szimbóluma

Magasabb vízállóság

A víz az órák nagy ellensége. Egy minőségi karórának ezért meg kell felelnie egy bizonyos fokú vízállóságnak. Ha mindennapi viseletre szeretné használni az órát, akkor 30 m-es ellenállási szinttel is megteheti. Egy ilyen órával gond nélkül moshat kezet. Az 50 m-es vízállóságú órát zuhanyozáskor sem kell levenni. A 100 m-es vízállóságot általában magasabb minőségi jelnek tekintik. Egy ilyen óra alkalmas úszásra.

Minőségi szíj vagy karkötő

A szíj vagy a karkötő az egyik leggyakrabban meghibásodott óraelem. Nem nehéz kicserélni, de az igazán jó órák gyártói megpróbálják megakadályozni az ilyen szervizt. Az olyan kiváló minőségű anyagok mellett, mint a valódi bőr vagy a rozsdamentes acél, a kidolgozott varratok és illesztések is fontosak. Ezeknek szimmetrikusnak, keskenynek és tökéletesen illeszkedőnek kell lenniük. A minőségi fém karkötők csavarokkal vannak kialakítva, amelyek erősebbek és tartósabbak a csapokhoz képest.

Hozzáadott érték

A bevezetőben olvasható információkkal ellentétben egyes luxusórák már első ránézésre az ékszer hozzáadott értékével különböznek olcsóbb társaiktól. Egyes gyártók gyémánt vagy más drágakő felhasználásával hangsúlyozzák az órák fényűzését, különösen a női modellek esetében. Hozzáadott értékként felfoghatjuk a nemesfémből készült tokok vagy a valódi marhabőrből vagy krokodilbőrből készült szíjakat is.

LEGÚJABB CIKKEK