Lacoste karóra: Időtlen, a sport által ihletett dizájn

A Lacoste karóra egy fogalom a divatos órák között
Facebook
LinkedIn

A pályán „Krokodilnak” hívták. A sikeres francia teniszező, René Lacoste a divat világában elsősorban a népszerű aligátor logós férfi póló megalkotójaként vált ismertté. De vajon egy sikeres életmód-cég kínálhat-e minőségi órákat? Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a Lacoste márkát és az ikonikus aligátor logó mögött meghúzódó történetet. Tekintsük meg a Lacoste karórát a történelem, a dizájn és a műszaki színvonal oldaláról.

A cikk tartalma

A pályáról a butikokba: A Lacoste márka története

A Lacoste márka egy francia cég, amelyet 1933-ban alapított René Lacoste teniszező André Gillier üzletemberrel együttműködve. Sportruházatot, cipőt, szemüveget, kiegészítőket, parfümöket és órákat kínál. A márka védjegye az ikonikus aligátor logó.

Hogyan született meg az aligátor

René Lacoste rendkívül sikeres francia teniszező volt, aki 7 Grand Slam-bajnoki címet nyert az 1920-as és 1930-as években. A tenisz iránti szeretete arra is késztette, hogy feltaláljon egy gépet a teniszlabdák készítésére és az első acél teniszütőt. A teniszhez való hozzáállásával és az ellenfelekkel való megküzdési képességével Lacoste kiérdemelte a „Krokodil” becenevet.

Születéséről több történet is szól. A legmegbízhatóbb azt meséli, hogy Lacoste egy bostoni útja során fogadott a csapatkapitánnyal egy aligátorbőr bőröndbe, hogy megnyeri a meccset. Ezzel kiérdemelte az „Aligátor” becenevet. A francia rajongók később „Krokodilnak“ nevezték el. Valószínűleg a Lacoste volt az egyetlen ember a világon, aki becenevet csinált a piac egyik legsikeresebb márkájává.

Nagy debütálás a divat világában

A Lacoste a legnagyobb francia kötöttáru-gyártó cég tulajdonosa és elnöke, André Gillier oldalán lépett be a divat világába. Egy forradalmian új galléros teniszpóló gyártásával kezdték, a mellkasára hímzett aligátor logóval. Maga René Lacoste tervezte, aki a teniszpályákon is viselte.

A Lacoste portfóliója bővül

Az 1950-es években a Lacoste ruházatot világszerte elkezdték exportálni. 10 évvel később megjelent az első Lacoste Eau de toilette, majd egy újabb évtizedben a napszemüveg-sorozat és egy bőr kollekció jelent meg, amely öveket, kézitáskákat és sporttáskákat tartalmazott. A népszerű Lacoste tornacipők csak a 90-es években látták meg a piac fényét, majd nem sokkal ezután a márka a bázeli vásáron bemutatta első óra sorozatát, amelyet a svájci Roventa – Henex cég gyártott.

A Lacoste márka elsősorban a tenisznek köszönhetően vált híressé

Lacoste karóra

A 2006-os évet a Movado Group-al való karórák gyártására és forgalmazására vonatkozó licencszerződés jellemezte. A Movado által gyártott első Lacoste óra kollekció 2007-ben látott napvilágot. Azóta az aligátor logóval ellátott kronométerek számos kivitelben jelentek meg a pultokon, az esztétikusan finomtól a sportoson át a kirívó és provokatívig. A világ több mint 60 országában forgalmazzák, és legnagyobb előnyüknek a rendkívül vonzó megjelenést tartják. A Lacoste órákat a jól ismert márka logó mellett a minőség és az ár kiegyensúlyozott aránya is jellemzi.

A Lacoste karóra dizájnja

A márka sportos és klasszikus dizájnban egyaránt kínálja óráit. A piacon találhatunk egyszerű, minimalista, elegáns darabokat, de játékos és ötletes modelleket is színes kivitelben. A Lacoste férfi karórák klasszikus bőr vagy szilikon szíjjal vagy acél karkötővel jelennek meg. A számlapok többnyire egyszínűek, mindig a márka logójával vannak ellátva, esetenként alszámlappal is. A Lacoste női karórákat elsősorban elegáns kivitelben, bőrszíjjal kínálják – gyakran ízléses színváltozatokban, vagy fém karkötőkkel. A gyártó modern Lacoste unisex és gyerek karórákat is kínál játékos színekben – többnyire szilikon szíjjal.

A Lacoste karóra műszaki színvonala

A Lacoste karórákat Franciaországban tervezik és szerelik össze a Movado Group licence alapján. A legtöbbjük valószínűleg japán vagy svájci eredetű kvarcszerkezettel van felszerelve (a gyártó nem ad tájékoztatást a meghajtásról). A kínálatban olcsóbb, műanyag házas modellek és masszív acéltokos, tartósabb órák is találhatók. Egy pontos időmérőről van szó, amely a kiváló minőségű divatórák közé sorolható. A funkcionális felszereltség változatos, a dátumablaktól a stopperórán és az ébresztőórán át a magasságmérőig a teljesen sportos modellekben.

LEGÚJABB CIKKEK