Hogyan gyűjtsön órát: Az első lépések a privát óragyűjteményhez

Megtanítjuk órát gyűjteni
Facebook
LinkedIn

Számos oka van annak, hogy elkezdje az órák gyűjtését, és rengeteg óra vár gyűjtésre. A minőségi órák időtlen divatos kiegészítők, jó befektetési lehetőséget jelentenek, és kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy családi örökséggé váljanak. Az órák gyűjtése bonyolult, időigényes, de minden szempontból kifizetődő. Számtalan óra, márka, stílus és mód létezik a gyűjtés világába való belépéshez. Az „órás kincsesládájának“ építése során minden óra rajongó más irányba halad. Ezért, amikor eláruljuk, hogyan gyűjtsön órát, csak felvázolni tudjuk azokat a szabályokat, amelyeket követnie kell az úton.

A cikk tartalma

Mielőtt elkezdené az óragyűjtemény felépítését

Lehet, hogy van egy minőségi órája, és talán még nincs is. Tehát Ön viszonylag újonc, és mielőtt vásárolni kezdene, szánjon egy kis időt a tisztességes felkészülésre.

Bővítse látókörét

Sokat kell tanulni az órákról. Ismerje meg a mechanikus és kvarc szerkezetek közötti különbségeket, ismerje meg az óra főbb típusait, ismerje meg a jelenlegi piac zászlóshajóit és az ikonikus modelleket, amelyek hatással voltak az iparág többi részére. Utazzon a múltba, de tartson lépést a jelenlegi trendekkel is. Olvasson lapokat, online magazinokat, hallgasson podcastokat, nézzen videókat és vitafórumokat. Ha szeretné a klasszikusok útját járni, és vonzódik a retróhoz vagy a vintage-hoz, keresse könyvekben is információkat. Menjen el egy óraboltba, tekintse meg az ajánlatot, és próbáljon ki egy olyan órát, amely felkelti a figyelmét. Soha ne hagyja abba látóköre bővítését. Az óragyártás világa lenyűgöző.

Csatlakozzon az órás közösségekhez

Nem Ön az egyetlen, aki éppen beleesett a gyűjtés szenvedélyébe, és azon töpreng, hogy gyűjtsön órát. Csatlakozzon csoportokhoz, csatlakozzon fórumokhoz, keressen óragyűjtő hálózatokat. Ossza meg kérdéseit és ötleteit más gyűjtőkkel. Próbáljon meg minél többet tanulni a tapasztaltabbaktól, de keressen ihletet azoknál az újoncoknál is, akik valószínűleg hasonló dilemmákkal küzdenek, mint Ön.

Állítsa be a költségvetést

Minden megtakarítását néhány ritka darabra fektetheti. Biztosan nem Ön lenne az első gyűjtő, aki ezt megteszi. Javasoljuk azonban, hogy a beállított költségvetés betartása mellett ossza meg vásárlásait egy bizonyos időszakra. Határozza meg azt is, hogy milyen gyakran vásárol további órákat, és milyen pénzügyi korlátokhoz fog ragaszkodni.

Hasznos tipp: Csak egy órát vásároljon időszakonként. Ez többek között lehetőséget ad arra, hogy a már meglévő órákkal éljen. Minden új óra megtanít valamire, és talán egy másik, új irányba viszi el gyűjtői útját.

Találja meg saját órás szenvedélyét

A gyűjtőútra úgy tekintsen, mint egy csúcs megmászására. Az alaptáborból indul, és ahogy halad felfelé, érdeklődési köre fokozatosan leszűkül egy kívánt célra. Legyen nyitott, és hagyja, hogy az óra beszéljen Önhöz.

Ha érdekli a történelem, kezdje egy vintage órával. A sport rajongókat valószínűleg az első pillanatban a tartós sportmodellek vonzzák. Ha kedveli a filmeket, olyan karórát fog keresni, amely az ezüst vásznon szerepel. Vagy gyűjtsön a 60-as évekből származó időmérőket, pilóta órákat, idővel színt váltott retro modelleket, francia órákat vagy svájci minőséget. Egyes gyűjtők bizonyos márkákra összpontosítanak. A Seiko, a Casio vagy a Tissot az elérhetőbb és gyűjthetőbb közé tartozik. Mások az érdekes anyagokat, a tematikus számlapokat, a zsebórákat, a kiváló minőségű női karórákat vagy a különböző időszakokból származó áttörést jelentő technikai kütyüket kedvelik. A választás csak Önön múlik.

Óra kollekció

Hogyan gyűjtsünk órát

És elérkezünk magához az óragyűjtemény építéséhez. Hogyan kezdjen hozzá, hol vásároljon, hogyan törődjön az órákkal? Egyre több és több kérdés nyílik meg Ön előtt. Most ezekre adunk választ.

Első lépés: Vegyen egy ikonikus órát

Bármi legyen is az érdeklődési köre, kezdje el szilárd alapokra építeni gyűjteményét. Először is válasszon egy igazán ikonikus órát. Egy darabot, amely gyűjteménye alapkövét fogja képezni, és amelyről egy nap büszkén fogja mondani: „Ez volt az első órám.”

Az ikon lehet egy óra, amely meghatározta az irányt az óragyártás egy bizonyos, bár kicsiny iparágában. Olyan órát válasszon, amely a megbízhatóságra utaló, hosszú márka történettel rendelkezik. Kezdje nyugodtan egy modern, de jó minőségű órával. Bár az eredeti vintage órák rendkívül értékesek, az elindulás ezen a területen nagyon bonyolult. A hamisítványok minősége manapság rendkívül magas, és vannak olyan eredeti darabok is, amelyeket alkatrészekkel módosítottak, ezáltal veszítettek értékükből. Kezdőként gyakorlatilag esélye sincs felismerni a különbséget.

Menjen mélyre, ne szélesre

Az óraipar túl széles ahhoz, hogy teljes sokszínűségében lefedje. Ha igazán sikeres gyűjtő szeretne lenni, összpontosítson érdeklődési területére. Csak így tud egy rendkívüli, teljes és egyedi kollekciót létrehozni. Ha egyszer igazán beleszeret a műfajba, a kívánságlistán szereplő órák száma exponenciálisan növekedni fog.

Új vagy használt?

Kollekciója sarokköveit valószínűleg ellenőrzött eladók új óráival fekteti le. Ezzel elkerülheti a fent leírt kockázatokat. Megpróbálhatja a vásárlást egy megbízható boltban, ahol úgymond megtapinthatja az órát, vagy választhat egy hiteles e-shopot, amely sokkal szélesebb körben kínálja az órákat.

Azonban ahogy bővíti órakollekcióját, gyorsan rájön, hogy nem kerülheti el a használt óra vásárlást. Két egyszerű oka van annak, hogy a lelkes gyűjtők miért vásárolnak öreg órákat. Először is, egyes modelleket már nem gyártanak, így a használt vásárlás az egyetlen módja annak, hogy bekerüljenek a gyűjteménybe. Másodszor pedig: az ár. A használt óra vásárlásnak köszönhetően olyan modellekkel bővítheti majd kollekcióját, amelyeket a bolti pultról soha nem engedhetne meg magának.

Az órák gyűjtése nem kell, hogy csak a luxusmárkák kiváltsága legyen

Viselni vagy nem viselni?

Tárolja órakollekcióját száraz, sötét és hűvös helyen. Bár lehet hogy szeretné őket üveges vitrinben kiállítani, de óvja őket a közvetlen napfénytől. Ha fiókba helyezi őket, ne érjenek egymáshoz, nehogy megkarcolódjanak.

És itt jön a kérdés, hogy viseljük-e a kollekcióból származó órát vagy sem. Egyes gyűjtők főként különleges alkalmakkor viselik óráikat, mások csak kiállítják, hogy elkerüljék a véletlen sérüléseket. Ha rendszeresen szeretné viselni az órát, ezt már a kollekció vásárlásakor és felépítésekor figyelembe kell vennie. Nem minden gyűjthető tárgy viselhető.

Ahogy gyűjteménye bővül, és egyre mélyebbre hatol az óragyártás sokszínű világába, minden bizonnyal rá fog jönni, hogy a hogyan gyűjteni órát kérdésre csakis Ön tud a legjobban válaszolni. Vegye körül magát olyan órákkal, amelyeket imádni fog. Győződjön meg arról, hogy tetszik a stílusuk, hogy illeszkednek a csuklójához, és hogy történetük elbűvöli. Gyűjtse olyan órákat, amelyektől el lesz ragadtatva.

LEGÚJABB CIKKEK