A Prim óra kezdeteiről és későbbi kettéágazásáról

Prim karóra az MPM Quality műhelyéből
Facebook
LinkedIn

A Prim karóra a cseh ipari termelés egyfajta büszkeségét jelenti. Összeállítása alapkövét a 20. század első felében tették le. Abban az időben azonban még senki sem sejtette, hogy a Prim márka az idő múlásával kettéhasad.

A cikk tartalma

A Prim márka történetéből

A Prim védjegy kezdete önmagában az 1946-os évre vezethető vissza. Ekkor hozták létre a Chronotechna vállalatot Cseh (akkoriban csehszlovák) Liberecben, amely 2 évvel később kibővült a Chronotechna Šternberk leányvállalattal Nové Město nad Metují -ban.

Az első Prim karóra 1954-ből

A Prim karóra első formatervezése 1952-ben látott napvilágot és folyamatosan fejlődött. Ezen események eredményeként létrehozták a legelső Prim karórát – konkrétan 1954-ben. 5 prototípusról volt szó, amelyek a Spartak jelölést viselték. A Prim óra sorozatgyártása azonban csak 1957-ben kezdődött.


Tudta, hogy a fent említett sorozatgyártás 1957-es kezdetével az akkori Csehszlovákia bekerült a 12 ország közé a világon, amelyek képesek voltak fedezni a karóra gyártását?

A Prim vállalat logója 1956-ból

Forrás: https://www.prim.cz/cz/o-znacce-prim/

A Prim karóra problémája 1994-ben

Bár a Prim márka, annak logójával együtt, a múlt században a fent említett Chronotechna tulajdonában volt, az eredeti Prim karórák gyártásáról a Nové Město nad Metují-i Elton hodinářská cég gondoskodott. 1989 után azonban privatizálták a Chronotechna vállalatot, ami később egzisztenciális problémákkal tetőzött.


A Prim karóra 1994-ben kénytelen volt leállítani a gyártást. Sőt, ami még rosszabb, az Elton óragyártó később nem értett egyet a Chronotechna utódjával, az Eutech-szel, aminek eredményeként 2001-ben a Prim védjegyet eladták az MPM-Quality-nek. Ezért találkozhat ma kétféle Prim karórával, amelyek között végtelen harcok és (akár bírósági) viták zajlanak.

A Prim karóra jelenje

A Nové Město nad Metují-ból származó Elton hodinářská luxusórát szerkeszt méretre ennek megfelelő áron, miközben szinte az összes alkatrészt közvetlenül Csehországban gyártja egy fedél alatt.


A cseh
Frýdek-Místek városban található MPM Quality külföldről importált alkatrészekkel dolgozik, és megfizethető mechanikus órákat forgalmaz. Az MPM-Quality Prim márka kínálata gyermek-, női és férfi órákat tartalmaz.


Érdekesség: Míg az MPM-Quality az eredeti logókat használja a Prim óráin, az Elton hodinářská a „PRIM Manufacture 1949” logót és az újabb logót használja.

Az Elton hodinářská műhely óráiról

Az Elton hodinářská gyártása egy gyárban történik, ahol csaknem ezer műveletet, több mint 130 egyedi alkatrésszel végeznek el. Az eredmény egy egyedi, mechanikus meghajtású karóra, amely a minőség szimbóluma és a cseh óragyártók kézművességének bizonyítéka. Az említett alkatrészek 99% -át az Elton hodinářská gyártja saját maga. A mechanikus karórák ilyen gyártásával egy fedél alatt kevesebb mint tíz gyár büszkélkedhet szerte a világon – írja az Elton hodinářská hivatalos weboldala.
Az első Prim óragyár Nové Město nad Metují-ban
Az első csehszlovák Prim karóra gyár

Forrás: https://www.prim.cz/en/elton-hodinarska-85576/

Az MPM-Quality gyártásából származó órákról

Az MPM-Quality elkötelezett a szakmaiság, a minőség és az eredetiség mellett. Az eredetiség fogalma ugyanolyan fontos számára, mint maga a minőség, amely közvetlenül a cég nevébe is ágyazódik. Az MPM-Quality gyártásából származó új óra kollekciók kiváló cseh tervezőkkel és szakemberekkel együttműködve jönnek létre akik nemcsak a modern, de a retro dizájnban is otthon vannak. Az új technológiák és anyagok használata magától értetődő. A Prim mechanikus órákat Csehországban tervezik, kivitelezik ki és tesztelik, az MPM-Quality hivatalos honlapja.

LEGÚJABB CIKKEK